Инцко: РС није држава, обавестићу Савет безбедности

Канцеларија високог представника у БиХ оценила је прославу Дана Републике Српске као неуставну и као непоштовање владавине права и судских одлука. Високи представник Валентин Инцко је поручио да ентитети нису државе, без обзира на то колико често неко тврдио супротно као и да ће о нетачним тврдњама о државности РС известити Савет безбедности УН.

Високи представник Валентин Инцко констатовао је да је "поштивање владавине права предуслов за сваку модерну демократију".

"Владавина права није шведски сто који даје могућност избора. Одлуке Уставног суда БиХ су коначне и обавезујуће и морају се поштовати у цијелој БиХ", наведено је у саопштењу.

Истакао је да је "обележавање Дана РС на начин који вређа или пак застрашује друге грађане, укључујући и повратничке заједнице, ван сваког разума и да га надлежни правосудни органи морају санкционисати."

Указао је и  да се последњих дана погрешно представља статус државе Босне и Херцеговине и однос између ентитета и државе.

"Устав јасно дефинише Босну и Херцеговину као државу која се састоји од два ентитета, Федерације БиХ и Републике Српске. Она није састављена од два ентитета, као што се упорно и погрешно тврди", истиче се у саопштењу.

"Босна и Херцеговина је међународно призната држава, чији суверенитет и територијални интегритет су загарантовани Општим оквирним споразумом за мир, Уставом БиХ и међународним правом – дакле управо оно што ентитети нису. У складу са тим, Република Српска није држава, као што тврди члан Председништва Милорад Додик. У складу са мировним споразумом, ентитети немају право на отцепљење и постоје само на основу Устава БиХ. Ентитети нису државе, без обзира на то колико често неко тврдио супротно", рекао је високи представник Инцко.

Стога ће, истиче, о нетачним тврдњама о државности РС бити извештен Савет безбедности УН.

број коментара 14 Пошаљи коментар
(понедељак, 13. јан 2020, 00:38) - anonymous [нерегистровани]

Протекторат

Кад напусти босну причаће другу причу као и сви прије њега.

(недеља, 12. јан 2020, 13:08) - Воронцов [нерегистровани]

Инцкова служба је служба антисрпске политике, а не владавине права

Говорити о праву само у једном случају , а право крше на све стране то је крајња пристрасност и бесмислица. Ваљда и ентитети имају право на своје ентитетске празнике .Ако Србима у Федерације БиХ неко запрети покољима то Инцко не примети , а овде му је застрашивање народа што неко прославља ентитетски празник. Истина је можда само у томе да има претеривања у величању о придавању значаја празницима.

(недеља, 12. јан 2020, 10:01) - G... [нерегистровани]

Putuj beže

Po čemu se negospodine Inciko mora uvažavati Ustav BiH,a Ustav Srbije za npr. Kosovo ne mora. Povucite se i pustite narode u BiH da se sami dogovore. 

(недеља, 12. јан 2020, 03:37) - anonymous [нерегистровани]

G-dine, Incko:

Propustio si veliku priliku da nesto naucis i da se lepo provedes u Banjaluci 1/9/20 i da cujes sta Sveti Stefan znaci za taj narod. Ne zaboravi -- ti nisi RS stvarao a ti neces ni da je ukidas.  

(недеља, 12. јан 2020, 01:02) - anonymousGeorge [нерегистровани]

Demokratija.?

je alat za manipulisanje.Danas, niko vise ne veruje u to.Treba uptati tog hipokrita zasto ne reaguje kada iz Sarajeva trze da se ukine "RS". 

(недеља, 12. јан 2020, 00:56) - SaleK [нерегистровани]

E da

Kad se juga raspadala drugacija su vam pravila igre bila-menjate pravila kako vam pase.

(недеља, 12. јан 2020, 00:08) - anonymous [нерегистровани]

Ma da

Ha, ha... Vladavina prava. Pa mi smo od vas naucili da to vise ne postoji.

(субота, 11. јан 2020, 23:30) - anonymous [нерегистровани]

Setio se neko ponovo da spomene vladavinu prava i ponovo je to politicka figura

Vladavina prava, hehe, vlada se politicki kako gde kako zatreba, ne samo u BiH nego i mnogo sire.
Pravo i pravda odavno ne idu istim putem, politika je na svakom koraku i previse je demagogije i na lokalu i na globalu.

(субота, 11. јан 2020, 23:20) - milan lala [нерегистровани]

"Vladavina prava"

R. Srpska je drzava Srpskog naroda u BiH a Incko moze da prica  koliko mu volja jer je za to debelo placen . Vladavina prava nije agresija na Srpski narod u Srbiji i R. Srpskoj i bombardovanje Srpskog naroda osiromasenim uranijumom. A za taj zlocin niko na zapadu nije odgovarao

(субота, 11. јан 2020, 22:51) - anonymous [нерегистровани]

Vladavina prava

Zavisi od situacije do situacije. Vladavinu prava trazite ukoliko obvladate sudstvom. Ako ne, onda vaze drugi arsini, recimo kad bombardujete Srbe ili otimate Kosovo, tu nije caka u pravu jer u pravu nemate uporiste. Uglavnom Republika Srpska radi sjajan posao. Razvija se u jednom teskom ambijentu pritisaka koječijih a opet ne posustaje ni pedalj od nacionalnih interesa i cuva ono za sta je narod ginuo.