Шта може Западни Балкан да очекује од хрватског председавања ЕУ

Заједничком седницом хрватске владе и Европске комисије и формално је обележено хрватско председавање Савету Уније. Председница комисије Урсула фон дер Лајен и хрватски премијер Андреј Пленковић још једном су истакли да ће један од приоритета бити афирмација европске перспективе Западног Балкана.

Хрватска је последња ушла у заједницу чија је химна Ода радости. Седам година касније уз њу обележава прво председавање. 

Хрватска је пионир, а и европски комесари тек су започели мандате. Отуда је заједнички изазов.

"Пажљиво сам слушала приоритете хрватског председавања и могу рећи да су ваши приоритети и наши. Наш успех зависи од вашег", рекла је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен. 

Успех ће мерити у наредних шест месеци. На агенди су довршетак Брегзита, договори о клими, буџету Уније, али и о проширењу ЕУ. Посвећеност последњем, Загреб показује организацијом самита у мају.

"Отворили смо за нас важну тему, то је питање перспективе проширења држава нама суседних земаља. Желимо да, 20 година после загребачког састанка на врху, унесемо нову динамику", поручио је премијер Хрватске Андреј Пленковић. 

Председница Европске комисије сматра да су наредни месеци посебно важни за односе Уније за Западним балканом. 

"Знамо да можемо рачунати на Хрватску, која је велики заговарач те теме. Ускоро ћемо изнети предлог нове методологије проширења, али сам уверена да то не би требало да спречи покретање преговора са Северном Македонијом и Албанијом. Оне су испуниле критеријуме, а ми морамо да испунимо своје обећање", навела је Урсула фон дер Лајен. 

Унија размишља и глобално, па је европски и хрватски врх данас био непотпун.

"Видели сте да су у Брисел отишли и господин Борељ и господин Грлић Радман на изванредни састанак Вијећа за вањске послове, гдје ће се расправити позиција ЕУ у вези са ситуацијом у Ираку и Ирану", рекао је Пленковић. 

Поклапају се потези и са слоганом хрватског председавања – "Снажна Европа у свету пуном изазова". Преузела га је од Финске, а 1. јула предаће га Немачкој.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(недеља, 12. јан 2020, 17:28) - anonymous [нерегистровани]

Nije realno

Pobogu, zar je to stvarno toliko bitno!? Potpuno marginalna stvar pred veliki sukob koji dolazi.

(субота, 11. јан 2020, 09:41) - Јован [нерегистровани]

ништа

Подметанје,лаганје,пљување,шиканирање,иживљављање,отимање,вређање,опструкцију ,дакле ништа што није већ виђено.

(субота, 11. јан 2020, 09:30) - anonymous [нерегистровани]

Kako mama kaze

Nista Hrvatska nece odlucivati, mozda imati samo drveni cekic u rukama. Savjet Evrope broji 28 clanova, parlament 751 i da se oni nesto dogovore. Nesto kao SKJ, dobiju se materijali, ko stigne procita, kobajagi (3 minute) diskutuje i dizi ruku (pritisni dugme), prihvaceno.

(субота, 11. јан 2020, 09:04) - anonymous Petar [нерегистровани]

Nista novo

Hrvatska je u EU beznacajna zemlja i oni ce raditi sto im se naredi.

(субота, 11. јан 2020, 08:48) - milan lala [нерегистровани]

Srbija i EU

Srbija nista ne ocekuje od Hrvatskog presedavanja EU i sigurno nece ispunjavati hrvatske zelje . Jedno je podrska naroda/ Srba reformi drzave Srbije po EU -standardima a drugo je clanstvo . Srbi ne zele clanstvo Srbije u EU i to ce na referendumu pokazati . Mi Srbi ne pristajemo da nam tudjina komanduje ( Brisel / Berli ) sta smemo sta ne smemo , s kim smemo s kim ne smemo.

(субота, 11. јан 2020, 08:46) - Mica Bor [нерегистровани]

Sreca da je prolazna

Od njih samo uzdrzanu podrsku , sreca da im je ta funkcija protokolarna !

(субота, 11. јан 2020, 08:34) - DD. [нерегистровани]

subota.11.1.2020

Milanović i Kitarović svesu rekli u predizbornoj kampanji,šta misle o Srbiji.Al niko ih ništa nepita onisu samo marijoneta.

(субота, 11. јан 2020, 06:10) - Stefan [нерегистровани]

Sve najgore

Zapadni balkan može od hrvata da dobije sve najgore. Hvala bogu pa je samo 6 meseci

(петак, 10. јан 2020, 21:45) - anonymous [нерегистровани]

Hrvatska zna

da ce bas ona najvise provitirati od tog prosirenja pa ce se potruditi da blagovremeno obezbedi sto povoljniji privredni teren za buducnost.

(петак, 10. јан 2020, 21:39) - anonymous [нерегистровани]

Veliko nista

Nista, a Srbija nista na kvadrat.Takva je klima kod nas u RH Jedno govore, drugo misle, trece rade.