Оптужница против Кнежевића, Вујошевића и троје службеника Атлас банке

Специјално државно тужилаштво Црне Горе поднело је Вишем суду оптужницу против одбеглог бизнисмена Душка Кнежевића, бившег секретара Врховног државног тужилаштва Ненада Вујошевића и још троје службеника Атлас банке због кривичног дела стварање криминалне организације и прање новца.

Један од доказа за подизање нове оптужнице, између осталих, је и нотес пронађен након претреса стана и куће Душка Кнежевића, који наводно садржи листу људи којима је давао новац, наводе подгоричке Вијести.

Главни специјални тужилац Миливоје Катнић показао је тај доказ гостујући на Јавном сервису у октобру прошле године.

Криминална организација деловала је по налогу Душка Кнежевића, против којег се у СДТ-у води више поступака.

Душко Кнежевић је раније демантовао да нотес постоји и да је свеска "подметачина" СДТ-а.

У нотесу су се, између осталих, нашла имена бившег градоначелника Подгорице Славољуба Стијеповића, а актуелног саветника председника Црне Горе Мила Ђукановића. Из СДТ-а је раније саопштено да није реч о ковертама са снимка који је прошле године објавио Кнежевић, већ о другом новцу. Против Стијеповића је СДТ недавно поднио оптужницу као члана криминалне организације Душка Кнежевића.

У нотесу се наводно налази и име посланика Демократског фронта Небојше Медојевића. Он је демантовао да је икада узео новац од Кнежевића "за себе или за Покрет за промјене".

СДТ је недавно тражило скидање имунитета Медојевићу, али је Административни одбор одбио тај захтјев.

И Кнежевић је негирао да је новац дао Медојевићу, већ је казао да је кеш давао Ђукановићу, Стијеповићу, председнику Скупштине Ивану Брајовићу, вршиоцу дужности ВДТ-а Ивици Станковићу.

Кнежевић је објавио више аудио снимака телефонских разговора са Вујошевићем, у којима се тврди да је одбегли банкар подмићивао Станковића.

Вујошевић је пред СДТ-ом признао да је узимао новац од Кнежевића, али да тај новац није давао тужиоцима за мито, већ га је користио за лечење. Тврдио је да је у разговорима само "замајавао" Кнежевића како би извукао више новца.

Специјална државна тужитељка Лидија Вукчевић крајем октобра је саопштила да је против Кнежевића и његових сарадника Ђорђа Ђурђића и Влатка Рашовића проширена истрага због прања новца.

Она је тада казала да се основано сумња да је Кнежевић осам милиона евра кеша, које је добио продајом хотела "Принцес" покушао да стави у легалне токове.

Компанија "Каспиа Пропертy" из Дубаија је на руке исплатила осам милиона Кнежевићу почетком 2014. године, а неколико месеци касније у два наврата уплатили још 4.400.000 евра на његов рачун.

Како је куповина хотела пропала, а Кнежевић није враћао новац који су Азербејџанци тражили у неколико наврата, по налогу Привредног суда у Подгорици пред којим су Азербејџанци покренули спор против Душка Кнежевића, активирана је претходно дата гаранција Атлас банке од 12,5 милиона еура.

"Каспиа" је на суду добила свој новац, али Кнежевић никада није вратио претходно узети. 

Нови докази и проширење истраге 

Исти тај новац, односно осам милиона евра које је добио на руке, Кнежевић је, како је тада појаснила Вукчевић, унео у Црну Гору и наредио Влатку Рашовићи да га остави у његов сеф у канцеларији у "Атлас банци".

"Током 2014. године из сефа је више пута узиман новац за различите сврхе. Паковао се у књиге, коверте...", истиче Вукчевић а подсећају Вијести.

Приликом претреса Кнежевићеве куће у Голубовцима и стана под Горицом пронађене су књиге, у којима је наводно изношен новац из Црне Горе. Претреси ових објеката наводно су потврђени искази сведока у претходним истрагама против одбеглог бизнисмена. 

Према њеним речима, даљим проверама, дошло се и до нових доказа и проширења истраге. 

Кнежевић је више пута јавно негирао кривично дело и поднео више кривичних пријава против својих запослених због, како је навео, лажног сведочења.

број коментара 0 Пошаљи коментар