Шарл Мишел за јаснију поруку земљама Западног Балкана

Председник Европског савета и бивши белгијски премијер Шарл Мишел, поручио је на заједничкој конференцији са хрватским премијером Андрејом Пленковићем у Загребу да Брисел мора да пошаље јасну поруку земљама Западног Балкана, јер је то прилика да се демонстрира спољни утицај Европске уније.

Шарл Мишел, коме је, како преноси Хина, долазак у Загреб један од приоритета његовог мандата, често наглашава јачање утицаја Европске уније у свету.

Нагласио је да би се слањем такве поруке "спречиле потешкоће у будућности" и да ЕУ жели остати блиска са земљама Западног Балкана које желе чланство у Европској унији. 

Пленковић и Мишел су на конференцији за новинаре поручили да ће заједно радити на томе да се до самита у Загребу у мају, а чија ће тема бити проширење, отклоне недоумице држава које су се успротивиле отварању преговора.

Председник Европског савета је истакао да је до тада могуће постићи напредак у модернизацији процеса приступања ЕУ.

Пленковић је дан раније открио да нови повереник за проширење, Мађар Оливер Вархељи, тренутно ради на документу који би могао да измени методологију преговора о приступању, што ће "дебирократизовати процес приступања".

Постизању консензуса о том питању у Европском савету неће помоћи ни искуство Шарла Мишела из Белгије, политички веома разједињене државе у којој се све одлуке доносе компромисима након дуготрајних преговора.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(петак, 10. јан 2020, 08:57) - Mala Šega [нерегистровани]

za mali Šengen

Doneta je i glavna odluka. Svi koji bi hteli da putuju u Nizozemsku morati će pokazati kartu da su bar jednom bili u Srpskom narodnom kazalištu.

(четвртак, 09. јан 2020, 21:39) - anonymous [нерегистровани]

Gospodine Misel,

Hrvatska je vec zauzela stav i delatnosti koje ce joj biti prioritet sledecih 6 meseci, naime: Srbija! Eto kazu kako ce sve poduzeti da Srbija ne udje u EU, a mi, a mi srecni, srecni, presrecni. Hvala im za ovaj stav, inace oni ionako nista ne razumeju, ne gubite previse energije.

(четвртак, 09. јан 2020, 19:50) - Dragojlo [нерегистровани]

Plenkovic

A jel G.Plenkovic reko,da Hrvatska ima nameru da blokira Srbiju u pregovorima za pristup u EU,gde je god moguce.Nek gospoda iz EU batale pregovore sa Srbijom,Srbija ima dve prepreke,Kosovo i Hrvatsku,tesko da ce mo te prepreke ikada savladati.