Пицула на челу Радне групе за Западни Балкан у ЕП

Хрватски посланик Европског парламента Тонино Пицула именован је за председника Радне групе за Западни Балкан у Одбору за спољну политику ЕП.

Пицула, који је и некадашњи хрватски министар спољних послова, крајем прошле године именован и за првог известиоца за препоруке Европског парламента за Западни Балкан.

Радна група за Западни Балкан формирана је, иначе, у Спољнополитичком одбору ЕП 2005. године како би одражавала политичке приоритете ЕУ и осигурала кохерентнији приступ ЕП региону.

"И у овом, деветом мандату Европског парламента демократизација и трансформација шест земаља региона биће у фокусу агенде Одбора за спољну политику ЕП, а с посебним нагласком на наставак политике проширења", рекли су у кабинету Пицуле.

У ЕП кажу да је ова Радна група одговорна за координацију, успостављање иницијатива и извештавање о Западном Балкану, повезивање са Саветом Европе, званичницима институција ЕУ, сарадњу с представницима и званичницима из земаља кандидата и потенцијалних кандидата за чланство из региона, као и представницима УН, Светске банке и других међународних актера.

"Хрватско председавање Савету ЕУ прилика је да Хрватска потврди своје спољнополитичке приоритете, међу којима је проширење и стабилизација нама суседног региона Западног Балкана", рекао је Пицула.

Додао је да је у највећем интересу Хрватске да на свим својим спољним границама има "друге чланице ЕУ" као гарант стабилност и сигурности.

Пицула је закључио да је европска перспектива Западног Балкана, односно политика проширења ЕУ, снажан алат за стабилизацију региона и додао да очекује да ће се приступни преговори са Северном Македонијом и Албанијом отворити на самиту ЕУ - Западни Балкан који треба да се одржи почетком маја 2020. године у Загребу.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 09. јан 2020, 18:34) - Илузија [нерегистровани]

Илузија

Благо нама са Хрватом који ће нам као помоћи да уђемо тамо где нас неће.

(четвртак, 09. јан 2020, 18:27) - anonymous [нерегистровани]

Znak

To je znak da nas ne želu u EU . Ako su stavili Hrvata da nas ocenjuje , bolje da tražimo alternativu , gubimo samo vreme .