Шта је црквено, а шта државно

Чији су манастири и други верски објекти, питање је које је поделило Црну Гору а добрим делом ујединило њене грађане. Одговор доносиоци спорног Закона о слободи вероисповести траже баш у прописима. А у прописима проблем виде они који закон оспоравају.

Управа за имовину у наредних годину дана покретаће управне поступке против СПЦ, која ће морати да докаже шта јој припада.

Посланик Демократског фронта Милан Кнежевић каже да су се за цркве које се у Црној Гори налазе и по осам векова сада тражи доказ да припадају СПЦ.

"Наша црква, која је осам векова у Црној Гори, треба да докаже да су манастри Морача, Пива, Бока которска власништво СПЦ, да доставља неке изводе, печате и тапије", каже Кнежевић.

Посланик ДПС-а Предраг Секулић објашњава да је свеједно да ли ћете то да радите у парничном или управном поступку, јер се зна шта је терет доказивања.

"У коначном, после управног поступка постоје неке друге инстанце, па ако хоћете и Суд у Стразбуру", наглашава Секулић.

Како би могла да изгледа служба 

А пре Стразбура, противници закона упозоравају како би, према новим прописима, могла да изгледа служба у верским објектима.

"Да би у нашим храмовима и манастирима наше свештенство и верујући народ могли да буду од 8.00 до 12.00, онда би се отворио простор за ову секту ЦПЦ од 12.00 до 14.00, а онда би држава тамо организовала неке туристичко-услужне делатности као што су то најављивали неки режимски адвокати", каже Кнежевић.

Секулић пак пита шта је спорно да још неко врши службу у верском објекту.

"Уосталом, те објекте су градили доминантно грађани Црне Горе својим новцем, ако имамо вернике једне и друге цркве не знам зашто би неком сметало да ти други верници такође користе те верске објекте", пита Секулић.

Иницијатива за оцену уставности 

Како би ставила закон ван снаге и спречила тај сценарио, Митрополија црногорско-приморска припрема неколико решења. О њима, међутим, за сада не жели да говори. Понавља оно што је црква већ најавила – упутиће иницијативу за оцену уставности.

"Оцена уставности је нешто што из самог текста закона скоро да виче ка нама и позива нас да то урадимо јер овај закон макар у десет тачака крши постојећи Устав Црне Горе", тврди ректор Цетињске богословије, протојереј-ставрофор Гојко Перовић.

Као такав, верују, закон не може да науди имовинском положају СПЦ у Црној Гори. Боје се, ипак, злоупотреба које су, кажу, пратиле закон од припреме текста до начина доношења. За сада, осим уједињених грађана, на својој страни имају и вишевековну историју.

"По православље у Црној Гори ништа не може да буде погубно јер православље у Црној Гори траје већ 800 година и више", објашњава ректор Цетињске богословије.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 09. јан 2020, 03:33) - anonymous [нерегистровани]

Staljinizam u 21 veku

To bi znacilo da Dzamija u Beogradu Sinagoga katolicke crkve uzima drzava.U Njujorku Sv Patrik prelazi u ruke opstine Njujork
Potpuno Staljinisticko komunisticko ludilo