Милошевић о Милановићу: Важно да председник ствара атмосферу толеранције

Председник Српског националног вијећа у Хрватској Борис Милошевић рекао је за РТС да се нада да ће новоизабрани председник те земље Зоран Милановић бити предан ономе што је говорио у кампањи - поштовању Устава. Каже и да се нада да ће бити добра сарадња са Србијом.

Борис Милошевић је, гостујући у Девнику РТС-а, рекао да су Срби у Хрватској Божић дочекали онако како приличи – радосно и у доброј атмосфери, у кругу породице, пријатеља, молитвом и посетом литургијама у црквама.

Милошевић је навео да су цркве биле пуне и подсетио је да СНВ традиционално организује божићни пријем на којем је ове године било више од шестсто људи.

Божић су честитали државни врх и бројни локални званичници, а Милошевић наводи да се може рећи да је атмосфера ове године била добра.

Догодио се један изоловани инцидент током Бадњег дана, када је испред цркве у центру Загреба једна жена викала и вређала вернике. Милошевић истиче да је он у том тренутку био у цркви, да је за инцидент чуо из медија и да је полиција брзо реаговала и одвела жену.

Коментаришући избор Зорана Милановића за председника, Милошевиће је рекао да му је честитао и да му је на божићном пријему рекао да се нада да ће бити предан ономе што је говорио, а то је поштовање Устава.

Истиче да су поруке у кампањи биле различите и оштре али да је једна од порука коју је слао Милановић да ће се борити за Хрватску у којој су сви једнаки.

Додаје да мисли да су грађани српске националности добро чули те поруке и да су већином гласали за њега.

Милошевић каже да се нада да ће сарадња бити добра и са Србијом.

"Надам се да ће се одговорно понашати и да ће водити добросуседску политику дијалога", рекао је Милошевић

Наводи да од Милановића очекује позив на разговоре и разумевање и подршку за проблеме Срба. Иако председник нема извршна овлашћења, каже Милошевић, он може да утиче на неке ствари и важно је да шаље помирљиве поруке и ствара атмосферу толеранције у друштву.

Рекао је и да се очекује електрификација и довођење водовода у села са српском мањином. 

Поводом председавања Хрватске Европској унији, Милошевић је рекао да ће све очи бити упрте у Хрватску. 

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 08. јан 2020, 16:22) - anonymous [нерегистровани]

Mogu da konstatujem!

Doslo je vreme razuma,tolerancije i postajanja ljudske vrednosti koji je jedini put za buducnost.