Милановић први пут с новинарима после избора, има посао за Колинду

У првом обраћању медијима након избора, нови хрватски председник Зоран Милановић је рекао да се чуо са премијером Андрејем Пленковићем и актуелном председницом Колиндом Грабар Китаровић, а разговарао је, каже, и с другим европским и светским челницима.

"Истина, чули смо се, назвао ме и он и госпођа Китаровић. Јуче сам одговарао на поруке, честитке, разговарао с људима у Хрватској и Европи и свету", казао је Милановић кога су новинари сачекали испред његовог стана, преноси Индекс.

Коментарисао је и речи премијера Пленковића да ће између њих бити "тврда кохабитација" рекавши како не зна што то значи.

''Рекао сам да ћемо бити најбољи пријатељи колико је то могуће у политици. Не знам што то значи тврда кохабитација, треба погледати у Устав да видимо што то значи'', рекао је Милановић.

Милановић је рекао да ће дати подршку Грабар Китаровићевој одлучи ли након дужности председнице наставити дипломатску каријеру.

"Да, хоћу. Није одговорна ни за каква казнена дјела и била је предсједница", казао је он.

Рекао је како га је јуче звао и турски председник Ређеп Тајип Ердоган те да није разговарао са српским председником Александром Вучићем. "Нема везе, све што сам рекао фактографски је точно, ради се о односима држава, а радит ћемо посао у оној мјери у којој то предсједник смије", појаснио је он.

Не размишља о враћању Титове бисте

Што се тиче повратка Титове бисте на Пантовчак, о чему се спекулише у јавности као о једном од првих потеза, Милановић је рекао да о томе уопште не размишља. 

"Пантовчак није музеј, хрватских предсједника је било четверо прије мене, ово раније можемо ићи до краља Томислава", рекао је Милановић.

Када је реч о његовим будућим саветницима, Милановић каже да ће се трудити да буду најбољи, а осврнуо се и на бившег директора тајне службе (СОА) Драгана Лозанчића.

"Треба видјети, моје мишљење о њему је познато. Међутим, уз то што је савјетник потпредсједника владе, он је и активан у међународним институтима као инструктор по регији, тако да има једну односно двије каријере. Има прилично високу репутацију и питање је исплати ли се то њему", рекао је он.

Истакао је да свој кабинет нема намеру селити по Хрватској, а о својим будућим иницијативама претходно ће се консултовати с владом.

"Нећу их заскакати јер ја сам био с оне стране ограде и добро знам како то изгледа кад нетко игра прљаво", казао је он.

Осврнуо се и на мало гласова које је добио у БиХ те рекао: "Кад бих ја то узимао особно, не бих никад ни ишао тамо. Ја ћу без обзира на гласове и новац тај посао радити срчано."

Милановић још не зна када ће се одржати инаугурација те додаје да процедуру око тога води његов тим. 

Државна изборна комисија Хрватске објавила је укупне резултате другог круга председничких избора на којима је победио Зоран Милановић. Забележена је и већа излазност него у првом кругу. На изборе је изашло 55 одсто бирача. 

 

број коментара 0 Пошаљи коментар