Манастир Шудиково вековима окупља српски народ

Паљен и обнављан, манастир Шудиково, на десној обали Лима, на уласку у Тифранску клисуру, вековима о Божићу окупља верни народ српски.

Под његовим сводовима развила се у средњем веку "Шудиковска катедра", чувени преписивачки центар, чије се рукописне књиге налазе у библиотекама широм Европе.

Манастир припада епархији Будимљанско-никшићкој, и тек је део њене велике културне ризнице.

Поносан на такву прошлост и своје корене, а забринут за судбину своје цркве, народ је овде бројнији него икада у својим храмовима, славећи рођење Христово.

"Нека вас Бог благослови, и свако добро да нам дарује, срећно вам рођење Христово! Мир божји, Христос се роди!", поручио је владика Јоаникије, епископ Будимљанско-никшићки.

А после светих литургија, прославе Божића се настављају у домовима , у кругу породице, уз свечану трпезу, и најлепше жеље.

Данас се овде прашта и моли, позива на слогу и помирење.

Неугасла снага осам векова старог немањићког завета охрабрује, а љубав народа, јача поуздање да ће светиње бити сачуване.

И по томе је особен овај Божић у Црној Гори – јер сведочи о идентитету народа и даје му мандат да, како овде кажу, са пуним правом, мирно и достојанствено, хришћански, брани своју веру и своје храмове.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 07. јан 2020, 23:39) - ,," [нерегистровани]

ПравоСлавље

Осамсто година Чини Своје!

Нека је Вечно Српство и Држава Нам!

][
][