Верници са севера Црне Горе поручују да се не одричу свог индентитета

У литијама и на молебанима, већ данима народ сведочи о трајању српске вере и културе у Црној Гори – o свему што је и овде, од планина и жупа на северу, до морских обала, темељено вековима, а што чува снагу и достојанство народа који се не одриче сопственог идентитета.

Грађани истичу да су Ђурђеве Ступове и манастир Морача градили Немањићи за своје потомство.

Против Закона о слободи вероисповести, а у одбрану својих светиња, дигли су се и Пљеваљци, Мојковчани, Беранци, Колашинци, Андријевичани, Бјелопољци.

Поручују да се највише поносе храмом Св. Петра и Павла, који је задужбина нашег хумског кнеза Мирослава, брата Стефана Немање, Симеона Мироточивог.

Са натписа на уласку у храм, и данас се јасно чита ктиторски запис да цркву Светог апостола Петра подиже син Завидин, Стјепан Мирослав, кнез хумски 1196. године. За потребе баш овог храма, исписано је чувено јеванђеље, најстарији сачувани српски ћирилични рукопис.

Протојереј ставрофор Дарко Пејић, старешина цркве Св. апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу каже да научници сматрају да је у то време, Мирослављево јеванђеље било два, три пута скупље од самога храма.

"На делу фреске види се можда најстарији сачувани црвени двоглави орао на белој позадини", наводи Пејић.

О свему непобитном, у историју уписаном, овде сматрају да нема места расправи, и не сумњају да ће успети.

Верници указују да је у Бијелом Пољу синоћ на литији било преко 15.000 људи. Сматрају да су у својој вери – већ победили.

Председник општине Беране Драгослав Шћекић напомиње да у свему лошем има и доброг.

"Хвала Богу, наш се православни народ у Црној гори ујединио и вратио себи и поштовање једних према другима", додаје Шћекић.

Док се налажу бадњаци, у дану уочи оног најрадоснијег, позива се на мир и љубав, у духу вере која већ осам векова живи у Црној Гори.

број коментара 0 Пошаљи коментар