Милановић добио скоро 105 хиљада гласова више од Грабар Китаровић

Државна изборна комисија Хрватске објавила је укупне резултате другог круга председничких избора на којима је победио Зоран Милановић. Забележена је и већа излазност него у првом кругу. На изборе је изашло 55 одсто бирача.

Према подацима хрватске изборне комисије, Зоран Милановић је освојио 1.034.389 гласова, док је за Колинду Грабар Китаровић гласало 929.488 хрватских бирача.

На изборе је изашло 55 одсто уписаних бирача, односно 2.053.848 грађана, а забележено је 89.415 неважећих гласачких листића.

Зоран Милановић однео је победу у следећим жупанијама: Загребачкој, Крапинско-загорској, Вараждинској, Копривничко-крижевачкој, Бјеловарско-билогорској, Приморско-горанској, Истарској, Међимурској. Милановић је победио и у граду Загребу.

Колинди Грабар Китаровић припале су жупаније: Сисачко-мославачка, Карловачка, Личко-сењска, Вировитичко-подварска, Пожешко-славонска, Бродско-посавска, Задарска, Осијечко-барањска, Шибенско-книнска, Вуковарско-сријемска, Сплитско-далматинска, Дубровачко-неретванска. Она је победу однела и када је реч о гласовима из иностранства.

Право гласа имали су и држављани Хрватске у Србији. У другом кругу је, на два бирачка места у Србији, забележена већа излазност него у првом.

На бирачком месту у амбасади у Београду гласало је 305 хрватских држављана, а у конзулату у Суботици, бирачко право остварило је 555 гласача.

За Колинду Грабар-Китаровић определило се 429 бирача у Србији, Зоран Милановић добио је 417 гласова, а неважећих је било 14 гласачких листића.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 06. јан 2020, 17:27) - anonymous [нерегистровани]

Glasovi Srba u Hrvatskoj

U svim sredinama gdje pripadnici srpske nacionalne manjine čine značajniji udio stanovništva, pobjedila je Kolinda. Interesantno, zar ne ?

(понедељак, 06. јан 2020, 17:08) - Milan [нерегистровани]

Izbori

Neverovatno je da u Beogradu pobedi Kolinda Grabar Kitarović?? Kad se sve zbroji tako ispada? Kakva je to poruka Hrvata u Srbiji? Zar više vole HDZ nego predstavnika SDP-a?
Osim nekih njegovih glupih izjava o Srbiji i Vučiću (potrebnih u političke svrhe u Hrvatskoj), on je do sada jedini prdstavnik iz Hrvatske koji nikada, ama baš nikada nije reč rekao protiv Srba, niti generalno Srbije.
Ako je praćen njegov govor sinoć, upada u oči da se obratio svim državljanima republike Hrvatske, a ne kao HDZ-ovci, Hrvaticama i Hrvatima.