Подигнута оптужница против Милана Лукића

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Милана Лукића која га терети за ратни злочин против цивилног становништва у станици Штрпци 1993. године.

Лукића оптужница терети да је, заједно са припадницима Интервентне чете Вишеградске бригаде Војске Републике Српске (ВРС), поступао супротно одребама Женевских конвенција о заштити цивилних лица за време рата.

Он је оптужен да је учествовао у планирању и организовању отмице путника бошњачке и хрватске националности у месту Штрпци из принудно заустављеног воза који је саобраћао на релацији Београд-Бар, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Након отмице 18 лица бошњачке националности, држављана Србије и Црне Горе са подручја Санџака, једног лица хрватске националности из Београда и једне НН особе арапског порекла, Лукић је заједно са другим припадницима ВРС, учествовао у њиховом одвођењу у школу у Прелову, где су претучени, мучени и опљачкани, а потом одвезени у место Мусићи, где је оптужени лично учествовао у њиховом убиству.

Наводи се да су тела убијених бачена у реку Дрину, те да су пронађени посмртни остаци четири жртве, док се за осталима још трага.

У Тужилаштву наводе да су након испитивања осумњиченог, који се налази на издржавању казне изречене у Хашком трибуналу, испунили последње процесне услове за подизање оптужнице против Лукића.

Оптужница је прослеђена Суду БиХ на потврђивање.

број коментара 0 Пошаљи коментар