Папа: За закон потребна сагласност свих верских заједница у Црној Гори

Папа Фрања је у одговору на писмо патријарха Иринеја рекао да је за потврђивање закона о вероисповести потребна сагласност свих верских заједница у Црној Гори, објављено је на сајту Митрополије црногорско-приморске.

Митрополија црногорско-приморска је објавила да негативне последице Нацрта закона о слободи вјероисповијести види и поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања.

Папа је, како се наводи на сајту Митрополије, одговарајући на писмо његове светости патријарха српског Иринеја, истакао да су примедбе и забринутости од стране СПЦ размотрене у Римокатоличкој цркви са посебном пажњом.

"Захваљујем Вам се што сте ми братски изразили Вашу забринутост таквим предлогом закона због негативних последица које он може да произведе, не само за Српску православну цркву у Црној Гори, већ и за локалну католичку цркву", наводи се у одговору папе Фрање.

У писму се истиче да се државни секретар, кардинал Пјетро Паролин лично обратио црногорском премијеру Душку Марковићу.

То, како се наводи, није учињено са циљем да се меша у унутрашње ствари црногорске државе већ у нади да ће закон који се предлаже бити донет на демократским принципима.

У супротном, неће бити потврђен ако се претходно не постигне највећа могућа сагласност свих верских заједница у Црној Гори, наводи се у писму папе Фрање.

Закон на дневном реду скупштине 24. децембра 

Влада Црне Горе је на седници 6. децембра усвојила текст Закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница и проследила га Скупштини која га је уврстила у дневни ред следеће седнице која је заказана за 24. децембар. 

"Када је Влада Црне Горе у мају ове године јавности представила Нацрт закона о слободи вјероисповијести било је јасно да се ради о тексту који не само да не гарантује ову слободу већ представља кршење елементарних људских права", навела је Митрополија црногорско-приморска.

Истиче се да начин на који је припреман, без претходних консултација и договора са Црквама и верским заједницама, показује да је "написан са циљем да буде параван за отимање цркава, манастира и црквене имовине".

"Као таквог препознале су га и остале православне Цркве, што су потврдили својим писмима Васељенски патријарх Вартоломеј и Свети Синод Руске православне цркве", навела је Митрополија на свом сајту.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(четвртак, 12. дец 2019, 19:39) - anonymous [нерегистровани]

Auuu

Ne na Mila, auu.

(четвртак, 12. дец 2019, 14:42) - anonymous [нерегистровани]

Nijesi nista razumio

Djeticu, papa samo govori u ime svojih vjernika, jer u CG ima i katolika, koje on hoce da zastiti.

(четвртак, 12. дец 2019, 14:35) - milan lala [нерегистровани]

Papa i Milin zakon

Sta ce sada "demokrata" Milo? predlog zakona to jest otimanje imovine SPC se Papi ni malo ne dopada. Nece ti zakon biti priznat ni od strane Ruske, Grcke i svih ostalih pravoslavni crkvi + Papa je bio jasan samo: saglasnost sviju zajednica. Ti ces naravno dobiti saglasnost od raspipoa Dedeica i tvojih prijatelja sa KiM Haradinaja i Tachia jer i oni hoce sa otmu imovinu SPC na nasem okupiranom KiM .

(четвртак, 12. дец 2019, 11:57) - slavko [нерегистровани]

Papa drži vlast

u Vatikanu ali izvan njega države obično donose svoje zakone bez da pitaju Papu.

(четвртак, 12. дец 2019, 09:40) - Ru [нерегистровани]

Ozbiljna situacija

Na testu je Crnogorska država.