Вучјак се затвара, мигранти од понедељка у касарни код Сарајева

Транспорт миграната из кампа Вучјак у касарну Блажуј код Сарајева почиње у понедељак, договорено је на састанку министра безбедности БиХ Драгана Мектића и премијера Унско-санског кантона Мустафе Ружнића.

Драган Мектић је рекао да се интензивно ради на опремању касарне у Блажују код Сарајева и да ће она ускоро бити спремнa, пренео је портал Кликс.

"До краја сљедеће седмице Вучјак ће бити затворен. Имамо и план за мигранте смјештене у Миралу и Бири да их измјестимо ван Унско-санског кантона. Направит ћемо већи транзитни центар како бисмо ослободили урбану средину и омогућили функционисање локалне заједнице", навео је Мектић.

Додао је да ће комуналне службе уклонити шаторе и очистити простор како не би било могућности повратка.

"Мигранти ће бити пребачени без обзира на то што не желе, јер, они су овдје илегално и не могу они одређивати локације гдје ће бити нити управљати миграцијама у Босни и Херцеговини", истакао је Мектић.

Нехумани услови, топили снег да би дошли до воде 

Претходних дана мигранти у кампу Вучјак код Бихаћа из протеста су одбијали храну и огрев, а догодио се и напад на полицајце.

Како је навео Аваз, да би дошли до воде, мигранти су топили снег.

У кампу Вучјак су остали само они који су приморани, који су од силних покушаја преласка у Хрватску остали без новца и телефона.

Мигранти су од уторка одлучили да бојкотују храну и огрев, у нади да ће неко схватити да је време да се камп распусти.

Температура на Вучјаку је већ неколико дана испод нуле, а папуче су једина обућа коју неки од миграната имају.

У кампу поново није било питке воде, па су се мигранти с канистерима у рукама упутили у оближње Заваље, али комшије су заврнуле вентиле да се цеви не би заледиле и попуцале, тако да су мигранти топили снег и пили.

У групама по тројица, с ручним тестерама одлазили су у шуму и секу дрва да се угреју и нешто скувају.

"Нема више ни воде ни хране. Желим отићи одавде. Права џунгла! А немамо више снаге за 'игре'", рекао је један од миграната у кампу.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(петак, 06. дец 2019, 14:22) - anonymous [нерегистровани]

Ove koji su u Vucjaku, niko.......

……..…...nikada nije pitao, sta zele, ni sta bi voleli, tako ce ostati - zauvek!!!

(петак, 06. дец 2019, 13:46) - anonymous [нерегистровани]

Zasto bi bilo dobro

Dovoljno je obrazovanih u BH ali nema posla. Eno npr. Tuzlanski univerzitet lopatom izbacuje akademce, magistre i doktore nauka da ih zbog broja u SC Mejdan promovisu.

(петак, 06. дец 2019, 13:27) - anonymous [нерегистровани]

islamizacija u pokusaju a zapravo beg od prenaseljene i neodrzive stvarnosti

sa ovim bosonogim lutalicama nisam siguran da se uopste ista moze uraditi.Njihova racunica je prosta - posto smo beskucnici i neradnici zasto ne bismo okusali srecu negde daleko gde nude besplatne socijalne novce.Veliki deo tih ljudi koji su se sudili da na ovakvoj hladnoci krenu nekoliko hiljada kilometara od kuce ne mogu biti pozeljni nigde buduci da ni prema sebi nisu nimalo odgovorni.

(петак, 06. дец 2019, 13:00) - anonydraganmous [нерегистровани]

Integracija

Zavrsni krug integracije, migranata' u bh drustvo.Kakve crne migracije prema zapadu, u toku je dodatna islamizacija bosne i hercegovine

(петак, 06. дец 2019, 12:18) - anonymous [нерегистровани]

Migranti

tesko da ce neko dobit azil ratovi su prestali i tesko ce dobiti azil bilo ko da je u pitanju.dzaba se muce.nisu im potrebni.ekonomskih migranata je puna planeta.kada shvate da od toga nema nista pocet ce sami da se vracaju.bez poznavanja jezika i obrazovanja nema ni posla ako im je uopste do posla?

(петак, 06. дец 2019, 12:08) - anonymous [нерегистровани]

Neka traže azil.

Sigurno ima obrazovanih migranata.
Bilo bi dobro za BiH.

(петак, 06. дец 2019, 11:59) - anonymous [нерегистровани]

Bez obzira, o kome se radi, ovo je katastrofa biblijskih razmera, a......

……..bilo bi jedino idealno, kada bi mogli ovde smestiti samo sve one, koji su ove nesrecne ljude - "proizveli", pa da vide rezultate svog rada i uspesne politike!