Албанско тужилаштво: Дивља градња узрок жртава и штете од земљотреса

Тужилаштво у Драчу запленило је документе из локалног катастра, чиме је и званично почела истрага о околностима које су, током прошлонедељног земљотреса, допринеле рушењу низа стамбених зграда и смрти 23 особе у том граду, јављају албански медији.

Тужилаштво у Драчу покренуло је истрагу о околностима које су, после земљотреса који је прошле недеље погодио Албанију, довеле до смрти 23 особе и рушења низа објеката у Драчу.

"Постоји основана сумња да су смртни случајеви и штета на објектима последица нелегалне градње...", наводи се у документу Тужилаштва у Драчу.

Истрага је покренута пошто Тужилаштво сматра да су смртни случајеви и рушење последица нелегалне градње или непоштовања прописа и стандарда.

Албански медији, такође, наводе да је у земљотресу оштећено више од 5.000 објеката, као и да у домове не може да се врати око 9.000 становника те државе.

У неколико десетина школа настава неће моћи да се одржава док не буду обављене озбиљне поправке.

У земљотресу у Албанији у уторак, 26. новембра, погинуле су 52 особе, а више стотина је повређено.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 03. дец 2019, 16:45) - anonymous [нерегистровани]

Непогоде ипак служе нечему

Без њих би се људи потпуно одучили од одговорности. Жалосно је да тужилаштво реагује тек сада и да нема механизме да делује много раније. Не само у Албанији. Нема земље која не говори о дебелим пропустима након оваквих несрећа.

(уторак, 03. дец 2019, 16:17) - anonymous [нерегистровани]

Žalosno

Znam da je tu država dosta kriva, ali upamtite ovo... Niko ne bi gradio na divlje ako niko ne kupuje. Zašto ste kupovali stan u zgradi građena na divlje? Zar vam neko treba da kaže da to nije baš pametno? Niste mogli sami to skontali? Država je kriva 50%, ljudi koji su kupovali su krivi isto toliko. Ima razlog zašto je stan skuplji koji ima građavinske dozvole. Stavljate pare ispred vas i vaše porodice... razmislite