Серија потреса у Албанији, заседао Савет за националну безбедност

Нови земљотрес јачине 4,3 јединице по Рихтеровој скали погодио је јутрос Албанију. То је био само један у серији од пет потреса регистрованих на том подручју до десет сати. Тужилаштво мора да приведе правди све одговорне за пропусте који су довели до људских жртава и материјалне штете, објавио је албански председник Илир Мета после седнице савета за националну безбедност. Око 9.000 Албанаца не може да се врати у домове после земљотреса.

Најновији потрес је забележен у 08.26, са епицентром у Тирани на дубини од десет километара.

Албански савет за националну безбедност позвао је тужилаштва у тој земљи да процесуирају и правди приведу одговорне за пропусте који су, током недавног земљотреса, довели до губитка више од 50 живота, јављају албански медији.

Седница тог савета, којој су присуствовали председник Илир Мета и премијер Еди Рама, одржана је како би се расправљало о сарадњи институција после земљотреса.

Албански медији, такође, наводе да је у земљотресу оштећено више од 5.000 објеката, као и да у домове не може да се врати око 9.000 становника те државе.

У неколико десетина школа настава неће моћи да се одржава док не буду обављене озбиљне поправке.

У земљотресу у Албанији у уторак, 26. новембра, погинуле су 52 особе, а више стотина је повређено.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 02. дец 2019, 12:29) - anonymous [нерегистровани]

Spasilačke službe

Ova tragedija treba da nam bude za nauk da imamo dobro obučene i opremljene spasilačke službe.
Dobra je vest da država kupuje nove helihoptere , a kako sam čuo država će da finansira izgradnju helidroma u svim velikim opštinama koji bi se koristili za medicinski transport , spasilačke službe , policiju i vojsku.