Пендаровски: Груевски био ближи са Београдом него са Софијом

Председник Северне Македоније Стево Пендаровски оцењује да је бивши македонски премијер Никола Груевски извршио највеће историјско идеолошко скретање ''историјског'' ВМРО тако што је током свог владања гајио ближе односе са Београдом, него са Софијом, преноси ТВ "Сител".

Стево Пендаровски је у интервјуу за бугарску агенцију Бгнес истакао да је Никола Груевски успоставио најтамнију антибугарску пропаганда бивше Југославије.

"Историјски парадокс је био да се наследник ВМРО осећа ближим са Београдом, него са Софијом", нагласио је Пендаровски и додао да је Бугарска извукла Северну Македонију из тоталне изолације.

Председник Северне Македоније наводи да у Скопљу не може да се купи ни један бугарски лист, нити постоји бугарске телевизијске или сателитске канале.

"Пре пет година сам писао да се у Софији организују сајмови књига који су пет пута већи него оних у Солуну и Београду", рекао је Пендаровски и подсетио да мало ко зна да у близини Софије постоје филмска студија у којима се снимају филмови са највећим холивудским актерима.

Сматра да млади из Северне Македоније познају све фудбалере и турбо-фолк звезде из Србије, док, са друге стране, не познају ни једног спортисту, глумца из суседне Бугарске, Грчке, Албаније и Косова.

Коментаришући иницијативу о "малом шенгену" између Северне Македоније, Србије и Албаније, Пендаровски је нагласио да то не треба и не сме да буде замена европским интеграцијама, те да не жели ни да чује за било какву четврту Југославију.

"Ако ЕУ и на самиту у Загребу 6. маја не донесе политичку одлуку то значи да ће настатити још већи проблем у попуњавању стратешког вакума јер ће бити јасно да Брисел нема намеру ускоро да се фокусира на Западни Балкан", оцењује председник Северне Македоније.

Када је реч о статусу неканонске Македонске православне цркве, Пендаровски сматра да постоје одређени помаци у решавању статуса ове цркве након потписивања Преспанског споразума са Грчком.

"Сви знамо да је проблем био у формалном противљењу Српске православне цркве, међутим иза СПЦ свих ових година је стајала Грчка православна црква и проблем са именом", закључује Пендаровски за Бгнес.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(недеља, 01. дец 2019, 21:49) - FORum LIvii [нерегистровани]

velikobugarski san

Груевски извршио највеће историјско идеолошко скретање ''историјског'' ВМРО тако што је током свог владања гајио ближе односе са Београдом, него са Софијом,
Kralja Aleksandra Karadjordjevica , 9.Oktobra u Marselju , ubio je makedonski terorista Vlado Cernozemski , clan VMRO. Tu organzaciju je stvorila Bugarska za odvajanje Makedonije od Kraljevine Jugoslavije i pripajanju Bugarskoj , jer nije bila zabovoljna podelom posle Londonske konferencije.Zato je i izazvala II Balkanski rat koji je izgubila i zato je tajno radila na pripajanju Makedonije.
TO je za Pandorovskog to ,, istorisko skretanje ,, !

(недеља, 01. дец 2019, 19:53) - anonymous [нерегистровани]

Не могу да се сетим ...

Је л Пендаревски пре неки дан долазио у Београд код Председника Србије, па је био угошћен ко најрођеније своје ...???
Колико смо ми Срби наивни ... Увек нас на исти штос преваре.

(недеља, 01. дец 2019, 15:51) - anonymous [нерегистровани]

И шта сад?

Док сте били са Србијом у Југославији имали сте све, и државу, и језик...а сад све сте изгубили! Председниче, треба да поштујете вољу и емоције свог народа!

(недеља, 01. дец 2019, 15:25) - anonymous [нерегистровани]

skopie

taka e pretsedatele , tvojot narod e so tebe !

(недеља, 01. дец 2019, 14:18) - anonymous [нерегистровани]

haha

Jel opet kriva Srbija i sto je Mak narod voli. 

(недеља, 01. дец 2019, 14:14) - anonymous [нерегистровани]

Makedonci

"Pendarovski: Gruevski bio bliži sa Beogradom nego sa Sofijom"
Pa sta onda? Zar je to greh?