Ђукановић: ДПС има разумевања за обнову ЦПЦ, Мандела као да је говорио о Црној Гори

Црна Гора мора имати јасно осмишљену идентитетску политику и неопходно је сузбити грубо оспоравање црногорског идентитета, председник Црне Горе и лидер Демократске партије социјалиста Мило Ђукановић рекао је на конгресу те странке.

Мило Ђукановић је поручио да је примарни интерес снажење државног идентитета Црне Горе, преноси РТЦГ.

"То мора бити много више него до сада одговорност свих државних институција", сматра лидер ДПС-а.

Ђукановић је рекао да ДПС уважава потребу свих националних заједница да афирмишу своје идентитете, али је нагласио да се мора одлучно сузбити грубо оспоравање црногорског идентитета.

ДПС, каже Ђукановић, има разумевања за очекивање једног дела јавности да се обнови, како је навео, историјски неупитна Црногорска православна црква (ЦПЦ).

"Највећа је обавеза владајућих субјеката да на ову осјетљиву тему водимо толерантан дијалог са свима. Кроз то гледамо и на актуелне дилеме о црквеном питању у Црној Гори. Закон нам треба да уреди односе између државе и цркве. Није циљ да се мијењају насилно власнички односи, али свака држава има право и обавезу да провјери да ли су ти односи претрпјели нелегалне промјене које немају покриће у архивској документацији", рекао је Ђукановић.

"Упркос заведености југословенством, одбранили смо мир"

Цитирао је Нелсона Манделу, који је рекао "Увијек изгледа немогуће, док се не уради", као да се то, како је приметио, односило на Црну Гору.

"У вртлогу 90-их, упркос заведености емоцијом југословенства, суочени са избором између рата и мира, одабрали смо мир и суживот свих вјера и нација, и успјели да одбранимо ту вриједност, што никоме није пошло за руком", рекао је Ђукановић.

Конгресу присуствују македонски премијер Зоран Заев, председник Српског покрета обнове Вук Драшковић, лидер Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак, те председник СДП-а Србије Расим Љајић.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(недеља, 01. дец 2019, 08:57) - anonymous [нерегистровани]

Brdo

Ja sam Licanin koji nije rodjen u Lici ali otud vodi moje geografsko poreklo,misto ce vaziti za moju decu koja nece biti rodjena u Lici ali to je njihovo geografsko poreklo, isto to vazi za crnogorce

(субота, 30. нов 2019, 22:45) - anonymous [нерегистровани]

Оспоравање идентитета

Па зар није оспоравање сопственог идентитета и прављењем новог управо оспоравање историје сопствене земље? Преименовањем, а касније измишљањем новог језика и вештачким наметањем истог својим сународницима који га са тим гласовима у огромном делу земље никада нису говорили? Негирање културних елемената своје земље, негирање једне веома битне православне цркве у сопственој земљи каква је СПЦ која је буквално оснивач Црне Горе као такве у временима до 19. века, и негирање српског идентитета који су изградили Срби у Црној Гори, а тиме и термина Црногорац који је настао и потиче од управо тих Срба. По мени је то негирање културе, језика, традиције и историје сопствене земље, а и СПЦ у њој, и узимањем термина попут "Црногорац" и уграђивањем тог истог у ствари које никада као такве постојале нису, сем донедавно, управо најгрубље негирање Црне Горе као земље и Црногораца у правом смислу.

(субота, 30. нов 2019, 22:35) - anonymous [нерегистровани]

Imaju se pravo izjasniti po nacionalnoj propadnosti i kao Crnogorci

ali, Srbi i Crnogorci su i onda dva bratska naroda i nikako drugačije.

(субота, 30. нов 2019, 22:35) - milan lala [нерегистровани]

Patetika

Od sveg obecanog dobrog zivota nema M. Djukanovic nista konkretno da ponudi Crnogorcima osim suplje demagogije i kvazi Crkve sa raspipopom Dedeicem.

(субота, 30. нов 2019, 20:27) - anonymous [нерегистровани]

Citat.

U nedostatku prikladnijeg ( Njegoša) može i Mendela.

(субота, 30. нов 2019, 20:08) - Воронцов [нерегистровани]

Каква заведеност југословенством ?

Аналогно томе зар онда данас не постоји заведеност европејством ( пут у ЕУ) и НАТО заведеност (чланство у НАТО). Неки народи бивше Југославије нису могли ни у чему пронаћи идентитет него у религијама, а они који припадају истој религији хоће сепаратизам и унутар те религије.

(субота, 30. нов 2019, 19:25) - Karlos [нерегистровани]

Komunizam i CPC

"DPS, kaže Đukanović, ima razumevanja za očekivanje jednog dela javnosti da se obnovi istorijski neupitna Crnogorska pravoslavna crkva (CPC)."
- Ako izuzmemo NDH, koliko znam, ne postoji nijedan slučaj u savremenoj istoriji da su državne vlasti (u ovom slučaju i nevernici, tj. bivši komunisti) učestvovale u formiranju/"obnovi" neke crkve. Očigledno je da je Crna Gora "prvak" i u nekim drugim kategorijama, a ne samo po pitanju broj telefonskih kartica po glavi stanovnika.

(субота, 30. нов 2019, 18:34) - Djuradj [нерегистровани]

@@Crnogorac

A kako se to ti osecas kao crnogorac?Kakva je razlika izmedju tebe i mene,ja sam Srbin,poreklo moje familije iz Kolasina.Govoris mozda nekim drugim jezikom,verujes drugacije nego sto veuje Srbin pravoslavac.Vukovica,Djukanovica,,Milovanovica,Milivojevica itd.svuda po Srbiji tako isto i C.Gori.

(субота, 30. нов 2019, 18:18) - Crnogorac [нерегистровани]

@Crnogorac

Ja se osjecam kao Crnogorac, ne samo geografski. Srbi i Crnogorci Dva bratska naroda.

(субота, 30. нов 2019, 17:46) - anonymous [нерегистровани]

Crnogorac

Je nešto kao i Hercegovac. Nije nacionalnost već geografska pripadnost. Izvinite gospodine Milo ali to je istina.