У Албанији се још трага за преживелима, објављена имена страдалих

Нови земљотрес јачине 3,4 јединицe по Рихтеру потресао је Албанију јутрос у 6.50. Епицентар је био на 33 километра од Тиране, на дубини од само два километра. Синоћ у 23 сата још јачи потрес – 4,5 јединица по Рихтеру. Према последњим подацима, у разорном земљотресу који је у уторак погодио Албанију живот је изгубило 49 људи. Истовремено, наставља се грозничава потрага за преживелима под рушевинама.

Док се утврђују размере материјалне штете и трошкови санирања последица страховито разорног земљотреса од 6,4 јединица Рихтера, Министарство одбране Албаније објавило је на сајту имена до сада пронађених жртава. Повређено је скоро 700 људи.

Албански премијер Еди Рама рекао је да је до сада пронађено укупно 49 тела погинулих. 

Локални медији јављају да је обустављена спасилачка потрага у Туману, али да су у Драчу екипе још на терену. Међу њима и тим из Србије.

"Тренутно радимо на спасавању на овој локацији, на проналажењу две особе. У овој операцији учествују тимови из Турске, Северне Македоније, локалне службе и чланови српског Министарства унутрашњих послова. Лоцирали смо једну особу, радимо на њеном извлачењу и наставићемо све док не пронађемо и другу особу", рекао је члан српског тима за ванредне ситуације из Драча Давор Видовић.

На терену су и спасилачки тимови из Италије, Грчке, Швајцарске и Румуније, који непрестано раде. Укупно 56 спасилаца.

У најгоре погођеним регионима Тумана и Драча, ванредно стање биће на снази месец дана.

Након најснажнијег удара, уследило је чак 500 накнадних, од којих су неки били јачи од пет јединица Рихтера. Многи становници принуђени су да ноћи проводе у шаторима.

"Моја кућа је претрпела велику штету у земљотресу. Моја породица, моја деца, спавају на отвореном, остали смо без свега", рекао је Тахир Аксхами из Драча.

Влада у Тирани обећава да ће до краја следеће године изградити нове куће за све који су их изгубили.

Премијер Еди Рама рекао је да је хиљаде људи остало без крова над главом. За санацију оштећених објеката до сада је пристигло пет милиона евра и милион долара, додао је Рама.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 29. нов 2019, 13:58) - anonymous [нерегистровани]

Zemljotres

To je mnogo tesko za svakog coveka bog da Im pomogne svima.