Тло у Албанији не престаје да подрхтава, за два дана више од 40 земљотреса

Спасилачки тимови и даље трагају за несталима после земљотреса у Албанији. Број жртава повећао се на 40, а више од 650 људи је повређено. Европско-медитерански сеизмолошки центар објавио да су се у последња 44 сата у Албанији осетила 43 земљотреса.

Два земљотреса јачине 4,2 и 4,7 јединица Рихтера регистрована су пре поднева код Драча у размаку од пола сата.

И током ноћи било је потреса, у Тирани и Драчу у 23.19 земљотрес јачине 4,4 јединице по Рихтеру изазвао је панику међу становништвом. Поједини грађани Тиране напустили су своје домове и ноћ провели у аутомобилима, јавио је репортер РТС-а.

Због нових потреса јуче су привремено биле обустављене спасилачке операције.

Власти су саопштиле да је спасилачка операција у Туману окончана и да се верује да у том граду испод урушених зграда нема више затрпаних људи. Акција спасавања у Драчу је настављена.

Све спортске дворане у престоници Албаније отворене су за збрињавање грађана. Мештани који су остали без домова налазе се у шаторима на градском стадиону. 

Помоћ је стигла из земаља Европе и света, као и Србије, чији је Сектор за ванредне ситуације МУП-а послао 13 припадника Специјалистичког тима за претрагу и спасавање из рушевина. 

Влада је прогласила ванредну ситуацију на подручју Драча и Тиране.

Албанију је пре два дана погодио снажан земљотрес, а после њега уследила је и серија накнадних потреса регистрованих током дана.

У септембру ове године, потрес снаге 5,8 јединица по Рихтеру догодио се у непосредној близини Драча и тада је повређено најмање 70 људи, а оштећено је 500 кућа. 

После Албаније, Босне и Херцеговине и Црне Горе, земљотрес је погодио и Хрватску.

Подрхтавање тла слабијег интензитета – три степена по Рихтеру са епицентром на око 20 километара југоисточно од Карловца – забележено је синоћ око 20 часова.

Умерен земљотрес се осетио у унутрашњости Хрватске, али нема извештаја о последицама.  

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 28. нов 2019, 10:03) - anonymous [нерегистровани]

Pomoc!

Moramo da ostanemo ljudi, rekao nam je Patrijarh Pavle.
Ljudima sada treba pomoci u nevolji, mi smo drugaciji, tako su nas ucili nasi pretci i nase Pravoslavlje.