У Невесињу се санира штета, мештани причају да је било као ратно стање

Потрес од десетак секунди изгледао је као вечност, кажу становници Невесиња после земљотреса од 5,4 јединице по Рихтеру. Није било повређених, а оштећене су углавном старије грађевине. Јуче и данас нису радиле школе и предшколске установе.

Док збрајају штету, Херцеговци су још под јаким утиском јуче доживљеног током јаког земљотреса.

Мада наглашавају да је срећа и чудо то што нико није повређен, ослушкују и с неповерењем посматрају тло које им је измицало под ногама.

"Све се љуљало, почео је цреп са куће да пада, ја не знам уопште у оном моменту шта се десило. Телевизор се љуља, комоде, све, ја сам стала", прича своје искуство Слађана Самарџић, која живи у селу Џинова Махала.

Милосав Зечевић из села Зови До каже да је јучерашњи земљотрес био реприза ратног стања.

"Катастрофа, хаос, опали зидови, попадале боце, суђе, па трајало је десетак-петнаест секунди", додаје Милосав.

Док су општинске комисије утврђивале степен оштећења у сеоским школама и граду, са улица Невесиња су уклањани делови фасада и црепова, демонтирани оштећени димњаци, санирани кровови, како би што пре све било у функцији.

"Како је било јуче у 10.15, како је изгледало, данас можемо са задовољством да кажемо да није било повређених и да је материјална штета таква да ћемо је санирати уз помоћ Владе Републике Српске", наводи начелник Општине Невесиње Миленко Авдаловић.

Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ, истакао је да ће већ данас Влада Републике Српске уплатити 100.000 марака општини, како би могла да бар ове ургентне ствари поправи.

"Доћи ћемо до сваког човјека који је имао штету, желим да подржим људе овде у Невесињу", додао је Додик.

Снабдевање водом и електричном енергијом у општини Невесиње је редовно, а екипе електродистрибуције, комуналних предузећа и цивилне заштите су на терену, ангажоване према потреби и пријавама грађана.

број коментара 0 Пошаљи коментар