Прва сазнања истражног тима о афери "Ибица"

Иза афере "Ибица" не стоји никаква криминална организација, а ни обавештајна служба, у то су сигурни чланови истражног тима који је успео да сакупи доста сазнања о позадини видео-материјала који је "срушио" како некадашњег лидера Слободарске партије Аустрије, Хајнц Кристијана Штрахеа, тако и индиректно аустријску владу канцелара Себастијана Курца.

Специјални тим који се бави овим случајем, како је саопштено, до сада је покренуо истрагу против седам особа, спровео 40 саслушања, 15 претреса станова и имао увид у 36 жиро-рачуна.

Према актуелном стању ствари, најмање је две особе планирало и спровело акцију снимања видеа, пре две године, на Ибици, у којем Штрахе једној наводној нећаки руског милијардера нуди државне послове за финансијску подршку његовој странци и то уз заобилажење контролних органа.

Истражни органи наглашавају да иза тога не стоји никаква криминална организација, пошто су медији писали да и да би криминална мрежа са Балкана могла бити одговорна, али ни стране службе, јер је било и спекулација да иза свега стоји нека страна обавештајна служба.

Међу особама које имају везу са овом афром је и Ирена Марковић, агент за некретнине, која негира умешаност у интригу против Штрахеа.

Марковићева се помињала у овом случају као особа која је спојила "лажну руску милијардерку" са десном руком Штрахеа, Јоханом Гуденусом, и тиме омогућила постављање "клопке" Штрахеу на Ибици пре две године.

Након што је све чешће помињана у медијима, изјавила је да је од истражних органа саслушана, али као сведок, а не оптужена за кривично дело. 

Марковићева је, у интервјуу телевизији Пулс 24, рекла да је и њу преварила наводна Рускиња, за коју се тврди да је Српкиња.

Рекла је да је имала два сусрета са том женом пре него што ју је одвела на имање Гуденуса, које је наводно желела да купи.

"За мене она није била сумњива. Деловала је као веома самопоуздана жена, која је одлично говорила енглески, а већим делом причала на руском", казала је Марковићева, додајући да руски не зна па јој није ништа било сумњиво.

Наводна Рускиња, чији прави идентитет још увек није познат, према њеним речима била је одевена у скупу гардеробу и постављала је стручна питања.

Месецима се спекулише да би Марковићева могла бити саучесник у постављању "клопке " некадашњим руководиоцима Слободарске партије.

број коментара 0 Пошаљи коментар