"Дан националне солидарности" уместо празника у Албанији

Влада Албаније прогласила је ванредну ситуацију на подручју Драча и Тиране, областима које су највише погoћене разорним земљотресом, који је у уторак погодио Албанију и у којем је страдало 27 особа, висе од 40 је извучено из рушевина, док је више од 650 повређено.

Премијер Еди Рама је рекао да је ванредна ситуација проглашена на основу Устава и закона, што, како је навео, не подразумева само одлуке по питању финансија већ и низ других мера.

Рама је рекао да због катастрофалног земљотреса који је погодио Албанију два дана уочи државног празника Дана заставе, 28. новембра, не може бити празник, већ дан националне солидарности. 

"Желели бисмо да имамо три дана жалости, имајући у виду обим ове трагедије", рекао је Рама на јутрошњој ванредној седници владе.

Истакао је да 28. до 29. новембар зато можда није дан за прославе, већ дан националне солидарности.

"Mислим да на та два дана треба гладати као на дане националне солидарности, где уз поштовање прошлости сви који могу ускладе своје могућности и дориносу помоћи угроженима", рекао је Рама.

Албанију је јуче погодио земљотрес јачине 6,4 јединца Рихтерове скале

Лидер опозиционе Демократске странке, Љуљзим Баша, је у више наврата јуче тражио од владе да уведе ванредно стање у земљи, након серије земљотреса.

Одговарајући на то, Рама је рекао да не зна да ли су они који су то заговарали били вољни да се подвргну таквим мерама.

"То је разлог због кога смо размишљали, јер се ванредно стање подудара са стицањем или стварањем новог нивоа управљања ситуацијом у периоду од 30 дана ", рекао је Рама, пренео је албански портал АРТ.

број коментара 0 Пошаљи коментар