Земљотрес код Крита, осетио се и у Атини

Сеизмички потреси осетили су се јутрос у грчком региону Атика. Земљотрес је избио у морском подрчују, између острва Китире и Крита и био је снаге 6,1 јединица Рихтера, јавља "Катимерини". Нема повређених као ни материјалне штете.

У 9.23 минута по локалном времену догодио се снажан земољотрес јачине 6,1 јединица Рихтера, који је веома узнемирио становнике Атике и грађане Атине.

Потрес се осетио на Атици, деловима централне Грчке као и на Криту. 

Епицентар земотреса лоциран је на 285 километара од Атине у мору између острва Китира и Крит са хипоцентром од 71 километра дубине.

Из Геодинамичког института су саопштили да нема података о могућим жртвама и материјалној штети. 

Један од највећих грчких сеизмолога, професор Ефтимос Лекас рекао је да је управо дубина од 70 километара разлог зашто се земљотрес осетио чак до Египта.

Додао је да не би требало очекивати накнадне потресе, јер овакав тип земљотреса није праћен активностима после главног удара.

Истакао је да земљотреси који су се осетили на подручју Грчке нису повезани са разорним потресом у Албанији, као ни оним у БиХ.

Власти на Китири и Криту одлучиле су да затворе школе и да ватрогасне снаге ставе у стање приправности.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 27. нов 2019, 09:04) - anonymous [нерегистровани]

Uobicajeno

Normalna je pojava kao sto su seizmolozi najavili, da ce u narednih nekoliko nedelja Balkan podrhtavati. Kada jednom nesto zatresete ne zaustavlja se tek tako...