Утисци Невесињаца – потрес од десетак секунди изгледао као вечност

Осим Албаније, и Босну и Херцеговину јуче ујутру потресао је јак земљотрес – у епицентру, 11 километара југозападно од Невесиња, имао је снагу 5,4 јединице по Рихтеру. Становници Невесиња кажу да је у првим моментима било много панике. У Херцеговини данас нема наставе у школама.

После јаког потреса ујутру, уследила су четири слабија потреса послеподне. У Штабу цивилне заштите РТС-у је потврђено да нема повређених.

Репортер РТС-а јавља да је ноћ протекла мирно.

Штете су углавном на старијим објектима – на згради гимназије, основних школа и музичке школе. У граду су падали димњаци и фасаде.

Према речима грађана, иако је потрес тајао десетак секунди, некима је то изгледало као вечност. У школама је било око 2.000 ђака, а сви су безбедно евакуисани.

"Основна школа 'Ристо Пророковић' има дванаест објеката, на девет објеката су примећена оштећења. Било је заиста страшно, једно, после рата, можда најгоре искуство, за све становнике Невесиња, сигурна сам, али хвала Богу, сва деца су добро", рекла је директорка школе Мара Шаран.

Директорка Основне музичке школе Драгана Будалић рекла је да су у тој школи оштећени зидови и да је степениште напукло. Падали су комади са димњака. 

Званичници истичу да је било драматично. Начелник Општине Невесиње, Миленко Авдаловић, истиче да је у првом моменту било много панике.

"Оно што је најважније је да немамо повређених и да немамо урушених објеката", рекао је Авдаловић. 

Школе и предшколске установе у Херцеговини, према одлуци Министарства просвете и културе Републике Српске, ни данас неће радити, из превентивних разлога – док се не утврде оштећења и умире преплашена деца. У региону Невесиња верују да је најгоре прошло, али и даље стрепе.

Рушења изазвана земљотресом, Невесиње је доживело 1979. године, када је катастрофални земљотрес погодио Црну Гору. У невесињском крају тада је срушено неколико стотина кућа. Овога пута, према првим подацима, штета је неупоредиво мања, али је страх остао, поготово у Невесињу, Берковићима, Гацку, Билећи, Љубињу и Требињу, где се потрес најјаче и осетио.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(среда, 27. нов 2019, 19:02) - Ljubodrag [нерегистровани]

Pomozimo ...

.... dajte račun za uplatu novčane pomoći Nevesinjanima i ostalima u tom delu Hercegovine.

(среда, 27. нов 2019, 17:32) - anonymous [нерегистровани]

Nema vracanja

Djake treba useliti u neostecene zgrade. A drzava ce finansirati zidanje novih i savremenijih prizemnih objekata za potrebe skola. Istina je da bi skole zauzimale vise prostora, ali skole su i najvaznije u zivotu naroda.

(среда, 27. нов 2019, 10:00) - anonymous [нерегистровани]

zemljotres

dobro je da nema zrtava.kada kuce popucaju to vise nije to i to je najbolje srusit.