ИЗ ЧАСА У ЧАС

Расте број жртава у Албанији, спасиoци претражују рушевине у потрази за преживелима

Спасилачки тимови и даље трагају за несталима. Због нових потреса у Тирани и Драчу привремено су биле обустављене спасилачке операције. Број жртава повећао се на 34, а 658 људи је повређено. Мештани који су остали без домова налазе се у шаторима на градском стадиону. Влада прогласила ванредну ситуацију на подручју Драча и Тиране.

22.45 – Спасиоци из више земаља и даље трагају за особама за које се сумња да су затрпане. Процена је да је најмање десетак људи под рушевинама. Чишћење терена траје споро, што само значи да има све мање наде да међу рушевинама има преживелих. 

20.50 - У последња 44 сата у Албанији су се осетила 43 земљотреса, објавио је Европско-медитерански сеизмолошки центар.

20.15 - Према последњим информацијама број до сада пронађених жртава повећао се на 34, а 658 људи је повређено.

19.40 - Процена је да је најмање десетак људи под рушевинама, јавља репортер РТС-а.

19.30 У једном од прихватних центара био је косовски председник Хашим Тачи који је дошао како би се, како је рекао, солидарисао са породицама жртава земљотреса. Док се обраћао медијима уследио је јак потрес и његово обраћање је прекинуто. 

17.50 - Репортер РТС-а јавља да се број до сада пронађених жртава повећао на 32. 

16.00 - Нови потреси у Тирани и Драчу. Земљотрес јачине 5,6 степени Рихтера регистрован у Јадранском мору, јавља досписник РТС-а. Узнемирени грађани поново на улицама. Због нових потреса привремено су обустављене спасилачке операције. 

15.30 - Амбасада Албаније у Београду отказала је пријем поводом националног празника , који је требало да се одржи у четвртак због жртава земљотреса који је погодио ту земљу.

12.25 – Нови земљотрес се осетио у Албанији недалеко од Тумана у 12.03. Био је јачине 3,9 јединица Рихтера, саопштио је Геолошки институт из Тиране.

12.05 – Претпоставља се да у рушевинама у Туману има још затрпаних. Број настрадалих се повећава. Постоји сумња да се у рушевинама налази најмање још десетак особа. 

10.30 – Спасиоци из Србије извукли два тела у Туману, јавља репортер РТС-а. Тиме је број жртава порастао на 29.

10.00 – Албански премијер Еди Рама је на ванредној седници владе захвалио свим званичницима земаља региона, Европе и света који су упутили помоћ.

У Албанији је дан жалости, а заставе на свим институцијама спуштене су на пола копља због жртава земљотреса јачине 6,4 јединице Рихтерове скале, који је јуче погодио ту земљу.

Према последњим информацијама, погинулo je најмање 24 особa, више од 600 је повређено.

Из рушевина је извучено око 45 особа, а трага се за још десетак.

Све спортске дворане у престоници Албаније отворене су за збрињавање грађана.

Помоћ је стигла из земаља Европе и света, као и Србије, чији је Сектор за ванредне ситуације МУП-а послао 13 припадника Специјалистичког тима за претрагу и спасавање из рушевина.

Тим из Србиј учестввао је у извлачењу два тела у Туману. Вођа спасилачке екипе Давор Видовић рекао је за РТС да су добили велику помоћ од амбасадора Србије и од служби Северне Македоније и Албаније. Истакао је да ће они остати док год постоји потреба за њиховим ангажовањем. 

Епицентар земљотреса је био на дубини од 12 километара у близини Драча.

Градски стадион у Туману је попуњен шаторима у којима се налазе породице које су остале без домова. Остале породице су у кућама рођака и пријатеља, а у град стиже помоћ.  

Солидарност међу грађанима 

Албански премијер Еди Рама сазвао је ванредну седницу владе и, према његовој оцени, држава и све институције су предузеле све што је у њиховој моћи да се санирају последице земљотреса. 

Амбасадор Србије у Албанији Мирољуб Зарић је потврдио да су све структуре на терену и да је испољена велика солидарност међу албанским грађанима.  

Додаје да има људи за које се и даље сумња да су затрпани и да су, како време пролази, све мање шансе да су они преживели.  

Председник Илир Мета је отказао традиционални пријем поводом Дана независности, који је био заказан за сутра. 

Јучерашњи потрес се осетио и у Црној Гори, Северној Македонији, Србији, Грчкој, Хрватској и БиХ, коју је јуче такође погодио јак земљотрес.

Албанију је јуче погодила и серија накнадних потреса регистрованих током дана.

У септембру ове године, потрес снаге 5,8 јединица Рихтера догодио се у такође у непосредној близини Драча и тада је повређено најмање 70 људи, а оштећено је 500 кућа.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(четвртак, 28. нов 2019, 06:38) - anonymous [нерегистровани]

RE: Tuga

Covece, kakav crni HAARP i gluposti. Zemljotres je normalna pojava i ako trazimo krivca to je majka priroda izazvana ljudskom bahatoscu i izvlacenjem prirodnog gasa.Prestanite da sirite neke glupe veste o nekakvim sistemima nije ovo strip niti neki SF film vec realan zivot...

(среда, 27. нов 2019, 19:18) - Marko [нерегистровани]

Tuga...

Najveća katastrofa koja je zadesila ovo Balkansko poluostrvo u poslednjih 50 i više godina... Žao mi je ljudi, ostali su bez svega... Glavni krivac za vremeske nepogode, kao i zemljotrese je na Aljasci... HAARP sistem...
HAARP postavljen na jednoj strani planete može da prouzrokuje nepogode i zemljotrese na drugoj strani planete, u ovom slučaju, na Balkanskom poluostrvu... Jadni ljudi, ostali su bez svega, a neki i bez života...

(среда, 27. нов 2019, 18:41) - anonymous [нерегистровани]

wikipedija

U Wikipediji lepo piše da je u dubini žarište, a na površini epicentar.Rihter meri snagu u žarištu, a za posledice udara u epicentru primenjuje se opisna skala MCS, samo treba pogledati

(среда, 27. нов 2019, 15:53) - anonymous [нерегистровани]

Satori u zimu?

zar nema hotela i prijatelja?da se nadju i pomognu?

(среда, 27. нов 2019, 11:46) - anonymous [нерегистровани]

Hm...

Žao mi je svih stradalih, nije bitno koje su ljudi vere ili nacije, u stradanju smo svi isti.

(среда, 27. нов 2019, 08:29) - anonymous [нерегистровани]

Upravo je sada opet bio zemljotres.

Osetio se u Skoplju.