Хрватска прeдседница сменила команданта ваздухопловства

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић пензионисала је команданта Хрватског ратног ваздухопловства, бригадног генерала Мату Микића, након случаја шверцера оружја у задарској ваздухопловној бази Земуник, преноси "Индекс". Смењен је и командант те базе, бригадир Марио Плеша.

Афера је у хрватској јавности избила након што је телевизија Нова открила да су војни пилоти прошверцовали и хеликоптером превезли мушкарца осумњиченог за трговину муницијом, преноси Индекс.

Из канцеларије председнице нису желели да одговоре на питање о њеним потезима, али су упутили на конференцију за новинаре на тему "Актуална догађања у Хрватском ратном ваздухопловсту" која је заказана за сутра.

Потпредседник владе и министар одбране Дамир Крстичевић рекао је у петак у Земунику да невојничко понашање треба санкционисати.

Пилоти су војним хеликоптером превозили шверцера оружја, а полиција је претрагом њихових домова пронашла и већу количину војне муниције. 

Тројица пилота су били искусни инструктори летења. Прошли су контролу, а шверцерa оружја су превозили док су били на дужности, у склопу планираних војних задатака. Чак су га и преобукли.  

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 26. нов 2019, 06:09) - anonymous [нерегистровани]

Није Хрватска председница сменила, него Американци.

...Знају то и врапци на грани.

(уторак, 26. нов 2019, 00:23) - anonymous [нерегистровани]

Тако и треба!

Чим дође до мутљавина, одмах опозив за господу која претстављају државу и народ!