Сијарто: Мађарске дипломате нису учествовале у бекству Груевског

Шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто изјавио је да дипломате из те државе нису учествовале у бекству бившег македонског премијера Николе Груевског, јавља мађарски портал 444.hu.

Мађарска је, годину дана пошто је бивши македонски премијер Никола Груевски побегао из Скопља и служења двогодишње затворске казне, демантовала учешће мађарских дипломата у бекству.

"Ниједан мађарски дипломата није на било који начин био умешан у било које бекство. Бивши македонски премијер је у Мађарску дошао из Албаније, у складу са међународним правом и уз поштовање правних система држава кроз које је прошао", рекао је Сијарто.

Сијарто је навео и да је Груевски затражио азил у мађарској амбасади у Тирани.

"Стога, није важно да ли је границу прешао пешке, на трициклу, коњској запрези или на трактору. Једино је битно да је све учињено на ваљан начин", рекао је Сијарто.

Никола Груевски, који је осуђен на две године затвора због злоупотребе службеног положаја у афери названој "Тенк", односно због своје улоге у куповини 600.000 евра вредног "мерцедеса", побегао је из Македоније два дана пре него што је требало да се јави на издржавање казне.

Груевски је, преко Албаније, Црне Горе и Србије, побегао у Мађарску где је тражио, а потом и добио политички азил. Два дана након његовог бега, македонска полиција је за њим расписала међународну потерницу.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 25. нов 2019, 20:21) - anonymous [нерегистровани]

Nikolce

Bivsi premijer Grujevski bio pod istragom, izrecena presuda, bio dostupan organima Makedonije koji nisu pazili na njega, kao da su jedva docekali, mozda mu i pomogli nepreduzimanjem mera da ode iz stana, potom u Albaniju. Kasnije proputuje krz C. Goru, Srbiju i odsedne, zatrazi i dobije azil u Madjarskoj. Potom Makedonija raspisuje poternicu, zamera se drugim drzavama sto ga ne uhapsise. Juce vam bio u stanu i drzavi, ustili ili puno zoga propustili. I sad vam krive neke susedne zemlje, a u njih se ulazi sa licnom kartom, kao naprimer drzavljani Makedonije i Srbije. Mnogo nelogicnosti organa i politicara Makedonije, uz neopravdanu poviku na drge.

(понедељак, 25. нов 2019, 18:17) - anonymous [нерегистровани]

Valjan nacin?

Pa kako je mogao na"valjan nacin" da predje srpsko-madjarsku granicu, a nije imao pasos sa sobom?