Велики протест просветара у Загребу, у школама нема часова

У Загребу је одржан велики протест учитеља под слоганом "Хрватска мора боље". Демонстранти захтевају да се запосленима у образовању повећају коефицијенти. Скупу је присуствовао велики број људи, медији наводе да их је било око двадесет хиљада, али званичних процена нема. Синдикати тврде да је окупљених било дупло више.

Главни скуп одржан је на Тргу бана Јелачића. Протест је започео студенстском химном "Гаудеамус игитур". Окупљенима се обратила председница Синдиката хрватских учитеља Сања Шпрем.

Рекла је да више није реч о штрајку за веће коефицијенте већ о покрету за образовање и његов статус.

Жељко Стипић из синдиката Препород навео је да су они "који нису имали времена" понизили све у образовању.

У целој Хрватској нема наставе.

Медији и синдикати имају различите процене броја окупљених. Док се у медијима баратало бројем од око 20.000 људи, синдикати тврде да их је било дупло више.

"Наша процјена је од четдесет до педесет тисућа људи. Полиција не жели дати никакву процјену и ми мислимо да је то баш зато што је велика бројка", рекла је за Индекс Ана Тушкан из Синдиката учитеља.

Синдикати најављују штрајк и током недеље упркос томе што се паралелно воде преговори са Владом и што су челници синдиката образовања изјавили да се приближавају решењу.

Премијер Хрватске Андреј Пленковић прокоментарисао је штрајк, односно преговоре које синдикати воде са Владом. Навео је да је дијалог сталан и да ће га бити и данас након протеста.

"Апелирам на синдикате, на вође синдиката, да воде рачуна о томе да би било добро да дјеца што прије крену у школу. Ако је било питање јесмо ли чули поруку, јесмо. Јесмо ли повећали плаће у досадашњем мандату? Јесмо. Хоћемо ли је повећати за шест посто? Хоћемо. Хоће ли порасти плаћа за 18,3 посто? Хоће", рекао је Пленковић.

Упитан да ли очекује да се током ове недеље заврши штрајк у школама, Пленковић је изјавио да очекује да се "ствар заврши данас".

Синдикати штрајкују већ 31 дан, прво по циркуларном моделу, а од прошлог уторка ступили су у општи штрајк. Ученици су до сада изгубили 11 дана наставе.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(понедељак, 25. нов 2019, 18:58) - anonymous [нерегистровани]

Bajke

A ja ovde u nemackoj slusam njihove bajke kako je sve super kod njih i da je lijepa njihova Srbiji 20 godina unapred.
Valjda misle unapred pre ambisa!

(понедељак, 25. нов 2019, 16:04) - anonymous [нерегистровани]

vreme strajkova

sada su na potezu lekari.

(понедељак, 25. нов 2019, 15:11) - anonymous Lala [нерегистровани]

E ,da

Prvo prosvetari pa onda lančana reakcija (biće veselja) .