Вечерњи лист: Словенци признали да су варали у арбитражи

Словенци су признали да су варали у арбитражи са Хрватском, пишу хрватски медији позивајући се на извештај Словеначке комисије за надзор јавних служби.

У извештају се наводи да је словеначка држава преко обавештајних служби све време учествовала у прикривању незаконите комуникације између арбитражног агента Симоне Дреник и арбитра Јернеја Секолеца, пише Вечерњи лист.

Истичу како извештај словеначке парламентарне комисије за надзор обавештајних служби (КНОВС) потврђује да је Љубљана "у циљу арбитражне преваре упрегла државни апарат и своје тајне службе".

Јавни део извештаја КНОВС-а о "обавештајним и противобавештајним активностима у вези с догађајима између Словеније и Хрватске пред арбитражним судом у Хагу", који је ових дана објављен у Љубљани, сведочи да је Словенија ушла у поступак као да је реч о обавештајној операцији, а не о правном поступку пред међународним правосудним телом.

Покушавајући да утврде зашто су словеначки арбитар и агенткиња у арбитражном поступку затечени у недопуштеном комуницирању, КНОВС после вишемесечне истраге открива низ компромитујућих чињеница које доводе у питање кључне ставове словеначке стране у арбитражном спору.

СОВА је, како стоји у извештају, "интензивно учествовала у арбитражном поступку", да би осигурала тајно комуницирање словеначког арбитражног тима, иако је све покушала да претвори у аферу хрватског "незаконитог прислушкивања".

СОВА је арбитражну екипу инструирала о ризицима комуникације путем фиксних телефона и незаштићеном међународном линијом, али Симона Дреник ипак је из свог стана у Крању разговарала са словеначким арбитром Секолецом у Бечу.

Словеначки план изјаловио се зато што се они нису доследно придржавали инструкција обавештајаца па су њихове разговоре, како се наводи у извештају, снимили хрватски обавјештајци, преноси Вечерњи лист.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 23. нов 2019, 17:48) - FORum LIvii [нерегистровани]

Vuna Kico a orasi Mico

Sve kao u srpskoj narodnoj prici:
Mico je dzak sa vunom u koji je stavio pola mahovine , trampio sa Kicom za orahe u koje je ovaj stavio pola hrastovog zira.Kada su se sreli posle otkrica obostrane prevare, jedan drugom su prigovorili:
Vuna Kico ?
A orasi Mico ?