Аустрија: Упозорења на десничаре у војној обавештајној служби

Група службеника војне обавештајне службе Аустрије упозорава на ситуацију у тој установи, наводећи да се у тој институцији успоставља десничарска мрежа. Та група сачинила је листу оптужби до које су дошли медији, а све личи на оптужбе на рачун "цивилне" обавештајне службе БВТ, која се од скоро нашла на мети пажње јавности.

На том списку, припадници војне службе тврде да су изложени мобингу, да се спроводи илегално надзирање запослених, спроводе се недозвољене истраге и указују на обавештајне операције које су биле неуспешне.

Један део оптужби усмерен је на истрагу против десничара.

Војна обавештајна служба има задатак да штити војску Аустрије, односно пази да неонацисти или исламисти не буду обучени да рукују са оружјем, или се инфилтрирају у оружане снаге.

У Немачкој, на пример, тамошња служба истраживала је информације о десничарко-екстремним војницима и полицајцима који се умрежавају преко друштвених мрежа и имају своје листе непријатеља.

На то је и аустријска војна служба интензивирала своју истрагу и при том се сконцентрисала пре свега на покрајину Штајерску.

Обавештајна служба страхује да у редовима, такозваних "одбрамбено политичких удружења", постоје десничари.

Тако је удружење војних падобранаца "Остарихи" био предмет истраге и немачких власти, пошто је најмање две особе било део сумњивих чет група, а и учествовали су на десничарском маршу.

Ово удружење је у прошлости често било у медијима због блитине десничарском екстремизму.

Удружење је те оптужбе негирало, а њен председник Јозеф Паул Пунтигам, који је бригадир у аусријској војсци, заједно са председником Слободарске партије (ФПО) у Штајерском Марио Кунасеком је 2015. представио концепт заштите границе.

Када је Кунасек постао министар одбране, то удружење постало је релеватно и добило је могућност да користи војну инфраструктуру, што је иритирало војне обавештајце.

Неименовани војни обавештајци страхују да је редовно долазило до преношења информација објектима надзора, те с тим у вези, указују на два висока официра, која су се кандидовала на изборима за ФПО.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(субота, 23. нов 2019, 15:40) - Саша [нерегистровани]

Левица и разарања по свету

Мени је прилично "десно" подржати бомбардовање суверене земље без објаве рата и без УН одобрења. А па чекај тада су "левичари" били на власти?! Како сад то...па тако. Постоје нормалне одлуке и оне мање нормалне.

(субота, 23. нов 2019, 10:55) - anonymous [нерегистровани]

Ју, десничар

Изгледа да је забрањено у Аустрији бити десничар. Где је ту слобода мисли, говора и опредељења? Шалу на страну, овакво коришћење термина десничар је врло штетно по људске слободе, јер се сваки десничар практично изједначава са нео-нацистима. То је део свесне тежње оних који су тренутно на власти не само у Аустрији, већ на читавом западу, да демонизују свако политичко мишљење које није истоветно њиховом. А нама приповедају о неким као демократским вредностима!