Орбан: Фидес би могао да напусти ЕПП

Мађарски премијер Виктор Орбан каже да би Фидес, владајућа партија у тој земљи, могла да напусти кровни блок десног центра Европске уније након "мешовотих" сигнала о намерама Европске народне странке (ЕПП), које је примила након суспензије Фидеса из групе.

ЕПП је у марту суспендовала чланство Фидеса, забринута због Орбанове популистичке антиимиграцијске кампање и ерозије владавине закона, слободе штампе и мањинских права под његовом мандатом.

Фидес није позван на дводневни скуп ЕПП ове недеље у Хрватској, преноси Ројтерс.

"Чланство нам је суспендовано. Чекамо да ЕПП очисти своје погледе и планове и тада ћемо се одлучити", рекао је Орбан на мађарском државном радију.

"Питање је да ли (нови председник ЕПП) може да заустави одлазак улево. Ако може, имамо заједничку будућност. Ако не, мораћемо да изградимо још једну политичку заједницу", додао је Орбан.

ЕПП је саопштио да ће послати групу "мудраца" да истраже услове у Мађарској и одлуче да ли ће задржати Фидес у својим редовима, а нови председник ЕПП Доналд Туск очекује да ће се тај процес окончати до краја јануара.

У говору на конгресу ЕПП-а у Загребу, Туск није именовао Орбана, али је јасно рекао да се главна конзервативна страначка група неће променити у корист десничарског популизма.

"Нећемо жртвовати вредности попут грађанских слобода, владавине закона и пристојности у јавном животу на олтару сигурности и реда", рекао је Туск.

"Ко то није у стању да прихвати, де факто се смешта изван наше породице (ЕПП)", поручио је Туск.

број коментара 0 Пошаљи коментар