Шкоро: Од Србије и Црне Горе треба тражити ратну одштету

Певач и музичар Мирослав Шкоро, који на Тргу бана Јелачића у Загребу прикупљаo потписе за кандидатуру за предстојеће председничке изборе у Хрватској, рекао је да питање Јасеновца не може бити решено без архива који су у Београду и да би од Србије и Црне Горе тражио ратну одштету.

Шкоро каже да само жели да се расветли истина и открије ко су били починиоци страшних злочина у Јасеновцу.

"Не можемо решити питање Јасеновца кад су нам архиве у Београду. Ми се морамо договорити с том земљом да нам врати наше архиве. Оног тренутка када сазнамо ко је направио злочине, ићи ћемо сви заједно и молити се за њих. Да би им опростили, морамо знати ко су ти људи. Не можемо ићи у будућност, а да нисмо расветлили ту прошлост. У крајњој линији, то и Европа тражи од нас", истиче потенцијални председнички кандидат.

О нерешеним границама са суседним државама, Шкоро каже да је најпаметније "договорити се са комшијом".

"То је увек најпаметније, али кад не иде - не иде", рекао је цитирајући Фрању Туђмана, додајући да би преговарао и с црним ђаволом, ако је у интересу грађана.

Сматра да од Србије и Црне Горе треба тражити ратну одштету.

О преговарачком процесу Србије за чланство у ЕУ очекује да Београд испуни све стандарде, као што је то, како каже, учинила Хрватска.

"Ми смо морали да испунимо врло високе стандарде за улазак у Европску унију. Исто то очекујем и од Србије, ништа мање и ништа више", рекао је Шкоро, а пренели су хрватски медији.

Што се Титове бисте на Пантовчаку тиче, коју је на почетку мандата уклонила председница Колинда Грабар Китаровић, Шкоро каже да је тамо није ни поставио, ни склонио, те да је сигурно неће ни враћати.

Ако на Пантовчаку постоји биста Благе Задре, Шкоро ће је истаћи у седишту председника Хрватске.

Истиче да за разлику од неких других кандидата, у трку за председника не улази због пара, већ да пружи народу, како каже, "оно што Мирослав Шкоро јесте".

Јер, указује, председник државе може бити свако, а певач не може баш свако.

Коментарисао је и каква ће бити његова политика према Босни и Херцеговини, буде ли изабран за председника државе.

"Политика према БиХ ће бити врло једноставна. За почетак ћу именовати посебног саветника за БиХ, због тога што је то витални интерес не само Републике Хрватске, него је то земља у којој би хрватски народ требало да буде суверен, што то тренутно није јер господин (Жељко) Комшић није легитимни представник хрватског народа", истакао је Шкоро.

А, ако буде изабран за председника Хрватске, Шкоро каже да ће најпре проширити председничка овлашћења, а онда укинути Закон о извршитељима.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(петак, 22. нов 2019, 17:28) - anonymous [нерегистровани]

Što se tiče BiH, trebalo bi mu pomoći.

Ostalo je za osudu. BiH je problem zbog muslimana.

(петак, 22. нов 2019, 17:18) - milan lala [нерегистровани]

Ustasluk

Al se gospodin ujak zaigrao, on bi ostetu od Srbije za proterane, pobijene i opljackane Srbe u Hrvatskoj.Kad ce Hrvatska da plati odstetu prognanim Srbima ( 500.000 hiljada ) za njihovu imovinu, penzije i prava koje ste opljackali dok ste vrsili etnicko ciscenje?Pa odsteta za 800.000 hiljada ubijenih Srba u Jasenovcu i mnogima logorima smrti po NDH koje se ne odricete jer ste dali nazive skolama i ulicaama u Hrvatskoj ratnim zlocincima monstrumima:Budaku, Franceticu.Stepincu itd. Ucite vasu decu da se pozdravljaju ustaskim pozdravom.Terorisete preostale Srbe u Hrvatskoj jedino vam jos fale logori za Srbe .

(петак, 22. нов 2019, 16:21) - anonymous [нерегистровани]

Skoro:

Nisam grub, ali molim te nemoj da pričas!Dokumentaciju u vezi Jasenovca ne trebas traziti u Beogradu vec u gradovima sa kojima je NDH bila saveznik.Ako ne znas, da te podsetim: Program NDH je bio da 1/3 Srba pobiju, 1/3 proteraju a 1/3 pokrste.A sta se desilo 90-tih?Ti isti saveznici su pozurili da priznaju Hrvatsku pa su Hrvatske paravojne grupacije, pod istom zastavom NDH proterali i pobili 99% Srpskog stanovnistva iz Hrvatske.Kazi mi,ko treba da trazi ratnu odstetu?

(петак, 22. нов 2019, 14:35) - anonymous Lala [нерегистровани]

To je to

Ako taj postane predsednik onda tamo kod njih može stvarno postati bilo ko .

(петак, 22. нов 2019, 13:58) - Воронцов [нерегистровани]

Невероватне измишљотине

О злочинима у Јасеновцу остављена су толика сведочанства да ту нема никаквих више тајни.И злочинци су се хвалили злочинима, а они који су неким случајем успели преживети оставили су бројна сведочанства о усташким монструмима у Јасеновцу.И сад се нађе неко да прича без икакве везе са догађајима.Да има демократије изношење лажи било би забрањено.И откуд архива у Београду кад је архива Јасеновца доспела у Републику српску, а одатле колико се зна преко Америке враћена у Хрватску.