Подгорица за измену закона, истицање застава других држава без казни

Влада Црне Горе упутила је у парламентарну процедуру Предлог закона о избору, употреби и јавном истицању националних симбола, док је Министарство унутрашњих послова Црне Горе задужено да на наредну седницу достави на разматрање измене акта о јавном реду и миру.

Измене ових закона односе се на предлог потпредседника Скупштине и посланика коалиције "Албанци одлучно" Генција Ниманбегуа да се укине законска одредба којом је предвиђено да се грађанин који на јавном месту истакне или употреби заставу, грб или други симбол друге државе казни новчано или затвором, јавља РТЦГ.

Листу Дан је појашњено да су предложене измене закона у вези са седницом одржаном 27. децембра прошле године, када је Влада дала позитивно мишљење на предлог измена Закона о јавном реду и миру, који је поднио посланик Ниманбегу.

Он је тражио да се из члана 23 Закона избрише став 4, а у мишљењу које је Влада упутила парламенту крајем прошле године се наводи да би се тиме омогућило да физичка лица на јавном месту истичу или употребљавају заставу, грб или симбол друге државе без санкционисања.

"Узимајући у обзир да је Црна Гора препозната као мултиетничка и мултикултурална, као и туристичка држава, гдје су сви грађани слободни и равноправни, без обзира на вјерску, националну и политичку припадност, и да се током и ван сезоне истичу заставе страних земаља, сматрамо да ће се на овај начин избјећи дискриминација физичких лица која истичу заставу, грб или симбол друге државе на јавном мјесту", наводи се у раније објављеном мишљењу.

У том документу је наведено да Влада подржава предлог закона који је Скупштини поднео Ниманбегу, с тим што је поднела више својих амандмана на предложени текст.

Казна од 2.500 до 15.000 евра

Амандманима на закон предложен је члан којим се прописује да ће се правно лице које на јавном месту, на огласним и рекламним објектима и паноима, објављује непримерене и обмањујуће садржаје који узнемиравају грађане и изазивају њихово негодовање, казнити за прекршај казном од 2.500 до 15.000 евра.

У владином предлогу се наводи да се непримереним и обмањујућим садржајима који изазивају узнемиреност и негодовање грађана сматрају нетачно изношење и негирање јасно утврђених историјских чињеница о Црној Гори, изношење чињеница којима се нарушава територијални интегритет или велича окупација Црне Горе, сарадња са окупатором или се заступају фашистичке, шовинистичке и нацистичке идеје и идеологије.

Прописује да ће се предузетник који учини прекршај казнити новчаном казном од 500 до 5.000 евра, одговорно лице у правном лицу новчаном казном од 300 до 2.000 евра, а физичко лице казном од 300 до 1.000 евра или казном затвора до 60 дана.

У члану 21 закона предложен је нови став којим је превиђена затворска или новчана казна од 250 до 1.250 евра за лице које приликом извођења државне химне, седењем, звиждањем, стварањем буке или на други начин ремети јавни ред и мир и на тај начин изазове узнемиреност, негодовање или угрози спокојство грађана.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(петак, 22. нов 2019, 14:03) - Dr.Top [нерегистровани]

Zastava

U demokratskim zemljama kao što je Njemačka dozvoljeno je isticanje svih zavaničnih zastava zemalja cijelog svijeta. Kad je svjetsko ili evropsko prvenstvo u fudbalu, gradovima voze automobili okićeni svim i svakakvim zastavama. U takozvanim Kleingartesiedlung, naseljima malih vikendica, skoro pored svake kućice stoje jarboli sa zastavama različitih zemalja, pa i Srbije, Albanije, Grčke, italije, Rusije, Hrvatske, ....
Zastave su samo komad tkanine i ne mogu ugrožavati suverenitet države.

(петак, 22. нов 2019, 11:29) - anonymous [нерегистровани]

Да су Срби тражили..

..не би ни ушло у разматрање.