Од закључивања Дејтонског споразума 24 године

Данас се навршавају 24 године од када је у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.

Споразумом је створена државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса. 

Дејтонски споразум, након тронедељних преговора, парафирали су тадашњи председници Србије Слободан Милошевић, такозване Републике БиХ Алија Изетбеговић и Хрватске Фрањо Туђман.

Споразум је парафиран у присуству тадашњег државног секретара САД Ворена Кристофера, а осим њега главни амерички посредници били су Ричард Холбрук и генерал Весли Кларк.

Дејтонски споразум званично је потписан 14. децембра 1995. године у Јелисејској палати у Паризу.

Дан успостављања Општег оквирног споразума за мир у БиХ - 21. новембар републички је празник и нерадни дан у Републици Српској.

Ни 24 године после Срби немају услова за повратак у ФБиХ

Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ упутио је данас, 24 године од парафирања Дејтонског споразума, позив државама потписницима да помогну Србима у Федерацији БиХ да се врате у своје домове и да живе нормално.

Они подсећају да је Анксом 7 Дејтонсог мировног споразума предвиђен повратак и помоћ повратницима, али да је у том делу тај документ примењен селективно.

Наводе да су у Републици Српској повратници имали и данас имају масовну финансијску и политичку подршку свих држава ЕУ, САД и земаља Блиског истока, док су се српски повратници у Федерацију БиХ у своје домове враћали како су знали и умели, уз недовољну подршку земаља потписница Дејтонског споразума.

"Доказ томе је да данас, 24 године после потписивања споразума, око 100 српских села у Федерацији БиХ у општинама Бихаћ Сански Мост, Крупа, Кључ, Босански Петровац, Дрвар, Грахово, Гламоч, Купрес, Бугојно, Доњи Вакуф, Кладањ, и у другим готово свим општинама Федерације су и даље без струје", истиче се у саопштењу.

Указује се да Срби у Федерацији БиХ, који су држављани Федерације БиХ, којима Устав Федерације гарантује сва права, и даље живе по шупама без струје и воде, а немају ни уређене путеве ни здравствену заштиту, јер хитна помоћ не може да дође до њихових села.

број коментара 0 Пошаљи коментар