Европска унија неће бити потпуна без Западног Балкана

Главна порука упућена са Конгреса Европске народне партије, за чијег је председника изабран Доналд Туск јесте да Европска унија неће бити потпуна без Западног Балкана. Туск је најавио борбу против популиста и њихове политике на Старом континенту. Будућа председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла је да је уз земље Западног Балкана које је на европском путу недавно блокирала Француска.

Политичка борба против популиста мора бити оштра, а њиховој политици мора се стати на пут - изричит је Доналд Туск. То су, каже, они који тврде да отворене границе не иду у комплету са либералном демократијом, они који не подносе мигранте, склони су лажним вестима и манипулацијама.

"Дубоко верујем да само они који желе и који су способни да грађанима пруже осећај сигурности и безбедности, истовремено чувајући њихову слободу и права, треба да добију мандат да управљају. Ни под каквим условима не смемо поредак и безбедност да препустимо политичким популистима, манипулаторима и аутократама", рекао је Доналд Туск, председник Европске народне партије.

Немачка канцеларка Ангела Меркел и хрватски премијер Андреј Пленковић подржали су европску перспективу Западног Балкана.

На питање шта ће се догађати у процесу прикључења Албаније и Северне Македоније Унији, Меркелова одговара да не би било добро да те земље остану без европске перспективе. 

"Желим да поручим земљама западног Балкана да имају могућност чланства у ЕУ и то они морају да чују из Загреба. Желимо да градимо мостове у Европи, то је улога Европске народне партије. За земље Западног Балкана мора да постоји реална перспектива приступања Унији. Било би добро да се Унија окрене од обећаног", каже Ангела Меркел.

И будућа председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, обећава да ће бити подршка земљама Западног Балкана на њиховом европском путу.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(субота, 23. нов 2019, 11:24) - anonymous [нерегистровани]

A je li

Srbija taj "zapadni balkan"?
I želi li ona u tu eu?

(четвртак, 21. нов 2019, 12:37) - anonymous [нерегистровани]

Moje znanje

zasto Staru Evropu nazivate zapadni balkan

(четвртак, 21. нов 2019, 10:26) - anonymous [нерегистровани]

dobar, loš.....

...Francuska je loš, a Nemacka je dobar policajac???!!! Sto se nas tice, sve je vec vidjeno.

(четвртак, 21. нов 2019, 09:51) - Воронцов [нерегистровани]

Свако говори оно што сматра да ће одговарати његовим бирачима

Циљ ових је да све земље ставе под своју контролу, а да ли ће те земље од тога имати корист то је сасвим друго питање.

(четвртак, 21. нов 2019, 08:56) - anonymousPero iz Svedske [нерегистровани]

Novi i savremeni kolonijalisti ( EU savez)

Pa razumljivo kad narodi Azije,Afrike, i Juzne Amerike se oslobadjaju od kolonijalizma,,Zapad i EU pokusavaju na svakaki nacin da dopune PRAZNINU sa Zapadnom Balkanu….Pero