Црна Гора, министар правде одобрио изручење Синђелића Хрватској

Црногорски министар правде Зоран Пажин донео је решење којим се дозвољава изручење Саше Синђелића Хрватској ради извршења вишегодишње затворске казне због убиства почињеног у тој држави.

Како поручују из црногорске Владе, одлуку да Синђелић буде изручен Републици Хрватској министар Пажин донео је у складу са националним законима, поштујући билатерални уговор о изручењу са Републиком Хрватском и међународне стандарде у области екстрадиције, као и уважавајући правоснажну одлуку надлежног суда у Црној Гори о испуњености услова за изручење.

Претходно су, како подсећају у Влади, такође, надлежни државни органи донели коначну одлуку о одбијању Синђелићевог захтева за азил, будући да је жалбени поступак у том случају правоснажно окончан, преноси РТЦГ.

"Данашња одлука министра правде потврда је одлучности Црне Горе да досљедно и одговорно испуњава преузете међународне обавезе, да буде поуздан партнер у међународној борби против криминала и да не дозволи да било који починилац тешких кривичних ђела нађе уточиште на њеној територији", поручују из Владе.

Синђелић је у Хрватској, осуђен на 21 годину затвора због убиства.

Синђелић (38), држављанин Србије, сведок је сарадник у случају покушај државног удара на дан парламентарних избора у Црној Гори, октобра 2016. године, преноси ЦдМ.

Он је 17. јуна ове године стигао илегално у Црну Гору, јер су му, како је наводно рекао инспекторима Одељења безбедности Рожаје, стизале сталне, конкретне претње да ће бити убијен.

Након тога затражио је политички азил у Црној Гори.

број коментара 0 Пошаљи коментар