Укинута Интерполова потерница за Селимом Бешлагићем

Интерпол је укинуо потерницу која је, на основу захтева Србије, расписана за ратним начелником Тузле Селимом Бешлагићем, преноси БХРТ.

Потерница се односила на ратне догађаје 15. маја 1992. године у случају "Тузланска колона". 

"Овим случајем бавило се и Тужитељство Босне и Херцеговине, али и надлежни правосудни органи Србије који су покренули процес и против Илије Јуришића. Јуришић је на крају у Београду правоснажном пресудом ослобођен оптужби за ратне злочине у вези са ‘Тузланском колоном'. Ми смо се надали да је тиме завршен процес, али су остале Интерполове потјернице, јер србијанско тужитељство није одустало од тужбе у вези са ‘Тузланском колоном", каже Бешлагић за БХРТ. 

Бешлагић каже да је Тужилаштво Босне и Херцеговине, у међувремену, закључило да у случају "Тузланска колона" нема елемената ратних злочина.

Бешлагић каже да је Интерпол 13. јула укинуо потерницу која је за њим била расписана и да је сада "слободан човјек" .

"У међувремену сам то и провјерио, путовао сам у Загреб, није било никаквих проблема на граници, а када сам се вратио у Босну и Херцеговину и на граничном прелазу добио поздрав од наших цариника, схватио сам да је све то са потјерницама коначно завршено", каже Бешлагић за БХРТ.  

број коментара 4 Пошаљи коментар
(четвртак, 19. сеп 2019, 11:56) - anonymous [нерегистровани]

Da li ce Srpsko tuzilastvo da reaguje povodom

gle cuda.tuzilastvo BiH u medjuvremenu zakljucilo da nema elemenata ratnih zlocina

(четвртак, 19. сеп 2019, 10:54) - anonymous [нерегистровани]

Ратни начелник Тузле...

..., није ратни злочинац за око 50 убијених војника ЈНА и исто око 50 рањених иако је био договор о мирном напуштању Тузле, војске ЈНА ? Ратни злочини не застаревају, а дотични бошњак нека живи још дуго .

(четвртак, 19. сеп 2019, 10:42) - anonymous [нерегистровани]

Све се зна

Напад је изведен на 92. моторизовану бригаду ЈНА, која се у договору са властима Тузле мирно повлачила из касарне ЈНА „Хусинска буна“ са око 200 моторних возила и око 600 старешина и војника.

Припадници муслиманског МУП БиХ, муслиманске ТО БиХ и Зелених беретки са укупном снагом од око 3.000 војника су 15. маја 1992. године напале колону возила ЈНА која је мирно напуштала Тузлу према Бијељини и даље у правцу Србије, чиме су прекршиле одредбе међународног ратног права, Женевску конвенцију као и претходни договор СР Југославије и муслиманских власти у Сарајеву о мирном повлачењу ЈНА са подручја Босне и Херцеговине до 19. маја 1992. године. Према изјавама учесника тог догађаја, колона је нападнута на Брчанској малти са околних зграда, па чак и са зграде болнице, а дуж цијелог пута биле су постављене мине и друга експлозивна средства.

(четвртак, 19. сеп 2019, 10:29) - anonymous [нерегистровани]

Није злочин ?

"" Према наводима из кривичне пријаве, у колони је погинуло најмање 50 припадника ЈНА, а рањено 44. 15. мај се слави као дан ослобођења Тузле.

Бошњаци овај злочин над невиним војницима на одслужењу војног рока прослављају као "Дан одбране Тузле". ""