Додик: Српска треба да тражи афирмацију права на самоопредeљење

Председник СНСД-а Милорад Додик рекао да је Главни одбор закључио је да неприхватљива декларација СДА, те потврдио да Српска треба тражити афирмацију права на самоопредељење.

Додик је истакао је да је ГО СНСД-а изабрао је Жељку Цвијановић, Радована Вишковића, Николу Шпирића, Небојшу Радмановића и Игора Радојичић за потпредсједнике странке, док је Лука Петровић поново изабран за генералног секретара странке.

"Главни одбор је изабрао и Предсједништво СНСД који броји 45 имена, а у њему су поред пет потпредсједника и генералног секретара и предсједник Актива жена Нада Тешановић, те предсједник младих СНСД-а", рекао је Додик, преноси РТРС.

Додаје да се између осталих закључака наводи ургентно доношење закона о Уставном суду БиХ, те истакао да је неприхватљиво да ту буду стране судије. 

"Главни одбор СНСД предлаже да Република Српска тражи од Федерације БиХ постизање договора о изласку из споразума о одбрани, УИО и ВСТС",  навео је Додик. 

Један од закључака је да ГО СНСД остаје привржен војној неутралности у складу са резолуцијом НСРС. 

Главни одбор је дао подршку конституисању правног тима који би требало да покрене разговоре и тражи кривичну одговорност високих представника, због антиуставног и антидејтонског деловања.

Сматрају да је неприхватљив даљи останак високог представника у БиХ.

СДА је на конгресу у суботу изабрала ново руководство и усвојила Програмску декларацију и Резолуцију о уставним реформама и изборном законодавству. У резолуцији се наводи да би Република БиХ имала председника државе и владу РБиХ, три нивоа власти и дводоми парламент.  

 

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 18. сеп 2019, 16:44) - anonymous [нерегистровани]

Srbija mora da reaguje na srpske opstrukcije.

Ali to nikad nije radila. Po "dejtonu" Srbija se obavezala da ce stititi "dejton" ps opstrukcije Srba.

(среда, 18. сеп 2019, 15:40) - глас разума [нерегистровани]

Мудро одиграти треба

Неће Срби бити тај окидач за разлаз у БиХ... али треба послати јасну поруку, да нема укидања Дејтона, и да једина територијална реорганизација која се може догодити јесте стварање независне Републике Српске, уколико на другој страни нема воље да се прихвати да свако управља својом судбином унутар заједничке БиХ. Јер заједничка БиХ може постојати само као држава у којој је сваки народ господар своје властите судбине. Тежња једних да надвладају и покоре друге, доводи до нестанка БиХ. Треба муслиманском становништву објаснити, да једини који може срушити заједничку државу јесте управо њихов Бакир Изетбеговић са потпуно погрешном и неодрживом политиком. Или ће бити БиХ држава свих подједнако у којој ће свако владати својом судбином, или ће доћи до неминовног разлаза. Било чији терор и наметање неће проћи, јер ако нису могли заједно у Југославији, зашто би у Босни било другачије!?