Туск: Приступање ЕУ је маратон

Председник Европског савета Доналд Туск оценио је у Скопљу да је процес приступања ЕУ "пре маратон него трка на 100 метара".

"Да бисте дошли до циља потребни су непресушна снага, издржљивост и фокус. И понекад, рекао бих, стрпљење", поручио је Доналд Туск.

Туск, који се у Скопљу састао с премијером Северне Македоније Зораном Заевом, оценио је и да су напори које Скопље показује последњих година изванредни, почев од управљања миграционим токовима, преко решавања домаће кризе до успостављања Споразума о пријатељству с Бугарском и Преспанског споразума са Грчком.

"Постали сте шампиони политичког рационализма и политичке зрелости у вашем региону", истакао је Туск.

Председник Европског савета сматра да је Северна Македонија учинила све што је од ње тражено како би отворила приступне преговоре и позвао ЕУ да уради свој део посла.

После препоруке Европске комисије и одлагања одлуке у јуну, земље чланице ЕУ би у октобру требало да разговарају о покретању приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 17. сеп 2019, 21:22) - anonymous [нерегистровани]

Румунија и Бугарска

Су примљене у ЕУ како би затвориле пролаз измеђуе Србије и Русије.

(уторак, 17. сеп 2019, 18:53) - anonymous [нерегистровани]

Sta ko trci pravo je pitanje.

kad su u pitanju bile Rumunija I Bugarska eventualno Hrvatsko trka je bila skracena eventualno na sto metara zbog predhodnog ulaska u NATO . Nama je zapao maraton tako da se ciljno mesto sve vreme pomera. Gosp. Tusk bas do kraja svog odlazeceg mandata mora jos nesto da kaze pa makar to I nemalo nekog smisla.