СДА усвојила декларацију: Примарни циљ Република Босна и Херцеговина

Делегати Конгреса Странке демократске акције БиХ усвојили су нови статут, девет резолуција, као и Програмску декларацију којом дефинишу политичку позицију и политику СДА у наредном периоду.

"Наш примарни и дугорочни циљ је усвајање устава којим би Босна и Херцеговина била дефинисана као демократска, регионализирана, правна и социјална држава под називом Република Босна и Херцеговина, са три нивоа власти државним, регионалним и локалним са градом Сарајевом који је политички, административни, културни и економски центар Босне и Херцеговине", пише, између осталог, у Програмској декларацији СДА, коју су подржали делегати.

Делегати су у оквиру ове декларације усвојили и амандман везан за Сребреницу. Такође, усвојена је и Резолуција о уставној реформи и изборном законодавству Босне и Херцеговине.

Када је реч о подели власти, регионални ниво власти чинило би пет или више мултиетничких регија, формираних на основу економских, географских, историјских, саобраћајних, културних и других европских принципа и стандарда за формирање регија.

У овој резолуцији наведено је и да ће СДА инсистирати на увођењу симетричних решења у парламентима ентитета, тј. инсистирати на уставном позиционирању Дома народа у Народној скупштини Републике Српске уместо садашњег Вијећа народа.

СДА ће се залагати и да уставна реформа обухвата и правосуђе БиХ на начин да ВСТВ и правосудни систем на државном нивоу имају експлицитан уставни статус, те да се на нивоу државе успостави судско тело, Врховни суд БиХ, које ће осигурати доследно тумачење закона и усклађеност судске праксе.

"Град Сарајево, као главни град Републике Босне и Херцеговине је политички, административни, културни, економски и друштвени центар Републике БиХ. Залагат ћемо се да административно подручје Града Сарајева обухвати цјелокупну територију пријератног Сарајева с најмање десет опћина, у оквиру шире регије", пише у Резолуцији о уставној реформи и изборном законодавству.

Усвојен је и нови Статут СДА којим се ограничава утицај кадра у локалним срединама. Ограничен је и број мандата председника кантоналних, градских и општинских одбора. Изменама је предвиђено да један функционер, на позицији председника неког од одбора, може остати највише три узастопна мандата.

Усвојеним резолуцијама дефинише се политика странке и у областима – Уставна реформа и изборно законодавство; Владавина права, сигурност и одбрана; Основни циљеви економске политике и политике развоја; Начела и циљеви спољне политике, ЕУ и НАТО интеграција; Очување тековина одбране БиХ од агресије у периоду 92-95. и питања статусних права борачких категорија; Образовање, наука, култура, спорт и млади; Демографија и заштита породице; Одрживи повратак избјеглих и расељених особа, те Пензионо и инвалидско осигурање, социјална заштита, здравство и радна права.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(недеља, 15. сеп 2019, 20:49) - anonymous [нерегистровани]

Primarni cilj srpskih stranaka

... bi onda trebalo da bude nezavisna Republika Srpska, po istoj matrici kao i RBiH koju želi SDA. Kad se jedni podsmevaju ustavu Dejtonski BiH mogu to i drugi, ili?

(недеља, 15. сеп 2019, 12:08) - Воронцов [нерегистровани]

Таквим идејама увек су склони они који желе власт и привилегије

Зато обичан народ схвата да му са таквим политичарима нема опстанка и сели се у развијени свет.

(недеља, 15. сеп 2019, 02:37) - anonymous [нерегистровани]

Sta je babi milo

..to joj se i snilo.

(недеља, 15. сеп 2019, 00:25) - anonymous [нерегистровани]

Bakir

Sarajevo može biti glavni grad federacije, istočno sarajevo je glavni grad Republike Srpske. Gospodine Bakir da li znate da je 1995 potpisan dejtonski sporazum?! U federaciji vi možete da radite šta želite. Republika Srpska nije pod vašom vlašću. 

(субота, 14. сеп 2019, 23:18) - anonymous [нерегистровани]

Ništa novo

Stara priča stara 30 godina. Nema od toga ništa.

(субота, 14. сеп 2019, 22:44) - anonymous [нерегистровани]

Знајте

Муслимани, Бошњаци или ти сада Босанци већ данас виде будућност у својој републици, али не у ,,РБиХ" него у СР Немачкој

(субота, 14. сеп 2019, 21:51) - anonymous [нерегистровани]

Ovo nema nigde kao na Balkanu

Resili braca Muslimani da rasture Bosnu do kraja, pa to ti je. Ne razumem kako misle da stvore unitarnu Bosnu danas, ako ni 1991. godine to nisu uspeli, a zna se kroz sta je Bosna posle toga prosla. Mozda da na teritoriji Federacije naprave Republiku Bosnu, to mozda i moze ako pristanu Hrvati, ali ne znam kako misle da izvedu da na teritoriji Republike Srpske naprave Republiku Bosnu. Izgleda da sin nije nista naucio na ocevim greskama.

(субота, 14. сеп 2019, 21:45) - anonymous [нерегистровани]

Otvoreni udar na dejtonsku BiH...

Ovom deklaracijom SDA bi da rusi ustavni poredak BiH,Dejtonski sporazum i drzavu sastavljenu od tri konstitutivna naroda i dva entiteta.SDA bi ovom deklaracijom i svojom politikom da rusi Republiku Srpsku,da stvori unitarnu i islamsku BiH bez Srba i Hrvata kao sastavnog dijela drzave.
Dakle,politika SDA je ovom deklaracijom postala ogoljena i jasna i vise nema sumnje u njihovu zelju da ukinu Dejtonski sporazum i Republiku Srpsku sto im sigurno nece proci.G-din Milorad Dodik se vec oglasio i osudio deklaraciju SDA kao neprihvatljivu za srpski narod,a oglasice se sigurno i hrvatski narod.
Jasno je da SDA,za ovu svoju deklaraciju,ima podrsku Amerike i Britanije ali i sve manju podrsku od drzava EU,pa je za ocekivati da se sve zapadne sile ,izjasne o ovoj deklaraciji koja je potpuno u suprotnosti sa dejtonskim sporazumom.Bas me zanima sta ce reci evropski,americki i britanski politicari.

(субота, 14. сеп 2019, 21:33) - anonymous [нерегистровани]

Kod nas

U selu kažu: kad na vrbi rodi grožđe