Пленковић: Пуповац се оградио на свој начин и у свом стилу

Председник Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац, "на свој начин и у свом стилу" оградио се од претходних изјава, рекао је хрватски премијер Андреј Пленковић. Истакао је да може да поштује оне који другачије мисле, али да ће се политички борити против тога.

"Пуповац је на свој начин и у свом стилу рекао да данашња Хрватска нема везе са (усташком) НДХ, да Хрватска није фактор нестабилности и да влада није та која креира климу несношљивости у друштву", рекао је Пленковић на почетку данашње седнице владе, пренели су хрватски медији.

Према речима Пленковића, Пуповац је током јучерашњег обраћања јавности другачије артикулисао неке поруке у односу на пре две седмице.

Пленковић је појаснио да је Пуповац рекао да има оних који креирају такву атмосферу.

"Неко је отишао у Церање Доње и написао 'уби Србина' на онај знак или на зид залепио памфлет који каже да је разлог што се то пише тај да ми водимо неку другачију политику, да то није изворна политика ХДЗ-а. А управо је обрнуто. Политика коју водимо је политика Фрање Туђмана, политика укључивости и помирења", казао је хрватски премијер.

Истакао је да може да поштује оне који другачије мисле, али да ће се политички борити против тога.

"Врло је јасно ко коју улогу игра у овој шаховској партији, добро отворите очи", поручио је Пленковић. Сматра да су полиција и правосуђе били брзи и уфикасни у решавању свих инцидената који су се догодили последњих месеци над српском националном мањином и да је хрватска полиција открила све до једног починитеља инцидената.

"То показује да функционишамо као држава, да политички ми као влада и ова парламентарна већина радимо за укључиво друштво", навео је он.

Не радимо за поларизовано друштво, рекао је Пленковић.

"То не треба никоме, а нарочито не земљи која је све своје стратешке циљеве решила, и то у тешким околностима. Све што сада радимо су финесе да људима буде боље економски и социјално. То је наш задатак, али и свих наших коалиционих партнера", поручио је Пленковић, пренела је загребачка Н1 ТВ.

Провокација припадника српске војске 

Премијер Андреј Пленковић поново је данас говорио о забрани уласка припадницима Војске Србије у Хрватску, оценивши тај инцидент као провокацију, коју, како каже, неће дозволити.

Поново је негирао наводе из Београда да је њихов улазак у Хрватску био најављен, јавила је Хина.

"Вулинових 11 не може да уђе ако нису били најављени по пропису. И тачка. Не дозвољавамо провокације. То је бит", рекао је Пленковић на отвореном делу седнице владе.

Рекао је да су министарства спољних послова Хрватске и Србије последњих дана имала, како је рекао, противречне тврдње о томе да ли је долазак делегације Војске Србије у Јасеновац, био најављен или не.

Он поново тврди да најаве није било.

"Треба назвати телефоном и рећи ми бисмо дошли` или послати дипломатску ноту. То је уобичајена пракса, то су прописи", рекао је хрватски премијер. 

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 12. сеп 2019, 15:00) - anonymous [нерегистровани]

Госин Пленковић...

..., једно мисли, друго прича, треће ради. А то је у сталној пракси госин Пленковића, на крају и Устав Хрватске је добро написан само што се у пракси када су Срби у питању не примењује а то је управо наслеђе Фрање Туђмана који је рекао да тако треба да изгледа само , али уствари треба задати такве ударце да Срба практично нема у Хрватској, Србе треба збрисати са простора Хрватске. Е, управо такву политику спроводи данашња владајућа политичка елита Хрватске већ више од 27 година.