Представници Срба у Хрватској: Доста нам је напада на Србе

Председник Самосталне демократске српске странке (СДСС), Милорад Пуповац, председник СНВ-а, Борис Милошевић, и посланица СДСС-а Драгана Јецков, поручили су у Хрватском сабору да им је доста напада на Србе у Хрватској, који, како су рекли, нису ни спонтани ни изоловани, већ организовани.

Милорад Пуповац је на конференцији за новинаре поводом напада на Србе у Книну у среду, прочитао списак напада на Србе у Хрватској, који су се догодили у последње време.

"Обилато крше закон величајући усташки режим манифестујући га у јавном простору. Испред Српског народног вијећа се вређа, прети, и узвикује 'За дом спремни', И то је нормално. За Србе то није нормално, и никада неће бити нормално. Ми се на величање усташтва никада нећемо навикнути", рекао је Пуповац.

Истакао је да за Србе у Хрватској никада неће бити прихватљив усташки поздрав "За дом спремни", те да он нема никаквог значења осим оног везаног за НДХ.

"Ако тога има у 'домовинском рату' онда је то проблем 'домовинског рата', ако тога има на комеморацијама онда је то проблем комеморација, то је директно повезивање с усташким режимом", рекао је Пуповац.

Пуповац је говорио и о, како је рекао, опскурној емисију на Винковачкој телевизији на којој је изречено да би му "једном за свагда требало зачепити уста".

"Док имам физичке снаге и менталне способности не постоји нико ко ће ми зачепити уста", поручио је и додао да, ако су, како је рекао, неки спремни за дом, онда је и он спреман.

"То поручујем онима који ми упућују претње на мој мејл, факултетски мејл. Ти људи прогоне људе који ничиме не показују нелојалност хрватском Уставу. Има ли некога да то чује?", упитао је Пуповац.

Неки, истакао је, желе и ово мало Срба који су остали да протерају из Хрватске.

"То треба рећи", рекао је Пуповац.

Приметио је да се поново туче у отвореној атмосфери мржње и отвореном лову према онима који звуче као Срби, било због говора, навијања или политичких ставова, као што ће и након ове конференције бити говора мржње и позива на насиље.

Хрватска губи кредите уласка у Европску унију и НАТО

"Хрватска губи кредите уласка у Европску унију и НАТО, свакога дана губи вредности на којима се заснивају те организације, а то су вредности антифашизма", рекао је Пуповац.

Истакао је да ће се европским институцијама обратити поводом напада на Србе у Хрватској.

Након што је Милорад Пуповац побројао све нападе на Србе који су се у Хрватској догодили у последњих неколико месеци, Борис Милошевић је констатовао да напади у кафићима у Уздољу и Ђеврскама нису ни изоловани ни спонтани, већ организовани напад.

"Није се ту радило о кафанској тучи или обрачуну навијача. Нападачи су знали кога ће на тим местима затећи. Знали су да се тамо окупљају локални Срби", рекао је Милошевић.

Истакао је да су ти организовани напади били мотивисани мржњом и нетрпељивошћу према Србима.

"Данас је прихватљиво некога ударити зато што је Србин", рекао је Милошевић.

Драгана Јецков је, говорићи о нападу на Србе у Книну, рекла да је у питању "злочин из мржње" и да они који то раде "не воле Хрватску".

"Осуде више нису довољне, потребно је другачије деловати. Потребно је ствари назвати правим именом. Тек ће се тада произвести жељени ефекти који су потребни нашој држави. Долазимо у ситуацију да се насилничко понашање толерише, да се овакви догађаји релативизирају и да се све након неколико дана заборави", рекла је Јецкова.

број коментара 0 Пошаљи коментар