Румунија, убио четворо пацијената у психијатријској болници

Мушкарац који је у суботу увече примљен у Сапока психијатријску установу у румунском округу Бузау због алкохолисаности убио је четворо пацијената металним држачем за инфузију и повредио још деветоро људи. Све жртве су старије особе са дијагностификованом деменцијом.

У тренутку док је пролазио кроз психотичку кризу, осумњичени за четвороструко убиство је металним држачем за инфузију ударао жртве. Три особе преминуле су на лицу места, док су остали тешко повређени, а неки од њих се налазе у коми.

Све жртве су старији људи, којима је дијагностификована деменција. Због тога нису били у стању да се бране, преноси Романија џорнал.

Петоро повређених превезени су у болнице у Букурешту, а једна од жртава превезена је хеликоптером.

Министарство здравља послало је инспекцију у болницу Сапока. Министарка Сорина Пинтеа изјавила је да ће министарство предузети одговарајуће мере уколико се испостави да је дошло до повреде процедура.

Директор менталне болнице Сапока тврди да је једна од дежурних сестара те ноћи била удаљена само 2 метра од одељења у којем су се догодили напади, наводећи да није било времена да особље реагује.

Синдикат: Мањак радника у здравству

Менаџер Вијорика Михаласку рекла је да су у суботу увече дежурали лекар, седам медицинских сестара, три дежурна лица, као и двоје неговатеља који су надгледали опасне психички болесне пацијенте.

Извори у полицији кажу да је нападача савладао полицајац који је у том тренутку био у болници како би учествовао у пријему једног од пацијента у медицинску јединицу.

Нападач, који се налази у притвору има 38 година, незапослен је и из села је Сагеата у Бузау.

У четвртак, 15. августа, добровољно је хоспитализован у Сапока болници због алкохолисаности.

Чланови синдиката "Санитас" наводе да је здравствени систем пати од мањка радника, иако су, како се наводи, много пута због тога алармирали власт.

Тврде, такође, да је медицинским радницима који раде у опасним условима додатак на плату пао са 75 на 50 процената.

број коментара 0 Пошаљи коментар