Џомић: Били смо у праву, Венецијанска комисија оспорила прекњижавање црквене имовине

Митрополија црногорско-приморска (МЦП) је била у праву када је рекла да Венецијанска комисија неће дати сагласност на једнострано прекњижавање црквене имовине, изјавио је вечерас протојереј-ставрофор Велибор Џомић коментаришући раније данас објављено мишљење Венецијанске комисије о Предлогу закона о слободи вероисповести у Црној Гори.

Протојереј-ставрофор Велибор Џомић, који је и координатор Правног савета МЦП, истиче да се показало да су нетачна уверавања представника црногорске власти и њој, како каже, наклоњених медија која трају још од петка, да је Венецијанска комисија дала позитивно мишљење о предлогу тог закона.

"У вези са одредбом о црквеној имовини показало се да смо истину зборили када смо рекли да нема сагласности ВК за једнострано прекњижавање имовине цркава и верских заједница. Дакле, то није прошло, није добило позитивно мишљење. А оно што је јако важно, могућност, дакле, која стоји пред државом као субјектом права, постојала је и до сада", рекао је Џомић у изјави за Светигора прес.

Приметио је да ништа ново у односу на оно што већ данас, па и деценијама, сваки субјект има, па и држава као као правни субјект, а то је доступност судским органима.

"Нема оне идеје да се једнострано прекњижава имовина на основу пописа органа управе надлежног за имовину и да катастар поступа по томе. Напротив: свако може да поднесе захтев, и ја могу данас да поднесем захтев да је ваш стан мој, али то не значи остваривање права по том захтеву", рекао је Џомић.

Подсетио је да је управо то била интенција члана 62 и 63 овог спорног владиног предлога закона.

"Та интенција није добила пролаз. То је могуће само након завршене управно-судске процедуре, управно-правне процедуре, у случајевима када негде није завршен државни пример. А тамо где су окончани поступци, где је све завршено, где већ деценијама и годинама постоје правоснажна решења, тамо искључиво путем судске одлуке. И то значи да онај који тужи, у овом случају ако би то била држава, мора да докаже своје право да је била власник црквене имовине. А то је, верујте ми, одговорно тврдим - немогуће", рекао је отац Џомић.

Додао је да се из првог читања овог мишљења види да и када би се десило да негде у неком појединачном случају држава буде укњижена као власник неке сеоске цркве, она нема право да утиче на статус корисника да она одређује "ко ће у какву цркву да иде".

"Венецијанска комисија је у томе изричита. То су, дакле, поступци који су апсолутно непотребни и штетни", нагласио је он.

Штитити културно наслеђе

Прота Џомић је рекао да и он сматра да оно што јесте културно наслеђе Црне Горе треба да буде штићено, те да је Законом о заштити културних добара оно већ заштићено.

"Црна Гора треба да добије један модеран закон који ће бити поштован од свих, који ће бити препознат као закон о слободи а не као закон о правном насиљу или било каквој другој врсти насиља, што не дао Бог ником", категоричан је Џомић.

Он је најавио да ће обиман текст мишљења, које у себи садржи и много других тема, у Правном савету Митрополије бити подробно анализиран наредних дана.

Најавио је да ће након тога МЦП дати саопштење са правном анализом о томе.

"И ми и даље, наравно, остајемо отворени за оно што јесте стручан дијалог, што јесу правна правила и цивилизацијска достигнућа, за оно што јесте опште добро овога народа и ове земље. Само тако се може доћи до правога решења. Ово је показало да један правни акт има много велики значај у друштву као што је црногорско, да може да изазове огромне проблеме. Надамо се да то ником није циљ и жеља", поручио Џомић.

број коментара 16 Пошаљи коментар
(уторак, 25. јун 2019, 14:01) - Воронцов [нерегистровани]

Ако се држи до права?

Онда је недопустиво да неко отима туђу имовину у овом случају имовину СПЦ. Тако нешто могу планирати само они који мисле да су они и држава и народ и црква и да је све њихово власништво..

(уторак, 25. јун 2019, 10:00) - anonymous [нерегистровани]

@Otkud to

Otud sto sve crkve u svetu imaju vlasnika koji ih je gradio i ciji su vernici, bez obzira u kojoj se zemlji nalaze. Srpskih crkava ima po celom svetu, ali u milogori vasoj za to nisu ni culi jer su materijalisti, srbofobi i bezboznici.

(уторак, 25. јун 2019, 09:33) - anonymous [нерегистровани]

Sta reci

Nekima izgleda nista nije jasno. SPC je vlasnik svojih crkvi i u Bosni i Hrvatskoj i Nemackoj i Americi i bilo gde a ne samo u Crnoj Gori. I to nije tako samo sa SPC nego sa bilo kpjom crkvom u svetu ili dzamijom ili sinagogom ili bilo kojim verskim hramom.

(уторак, 25. јун 2019, 09:32) - anonymous [нерегистровани]

Све што је у ЦГ је њена имовина осим...

....имовине СПЦ, јер се зна ко је то саградио и да је то старије од скројевићке Милове Црне и Горе! А Мило и његови ће да се увере да "ничија није горела до зоре"...

(уторак, 25. јун 2019, 09:15) - anonymous [нерегистровани]

kako to kod nas

svako sve tumaci kako njemu pase, daleko cete tako dogurati.

(уторак, 25. јун 2019, 08:58) - anonymous [нерегистровани]

Neobrazovanost

Toliko ne poznavanje istorije i uloge SPC u ocuvanju identitete je zalosno!

(уторак, 25. јун 2019, 08:23) - anonymous [нерегистровани]

Otkud to

Da Srpska pravoslavna crkva ima imovinu u Crnoj Gori Ima imaju i drzave ambasade i slicno svud po svetu pa je li to sve isto Sta tu kazu pravnici jedni i drugi iste su skole ucili Pozdrav (Ah da Milo je Milo sto jest jest To se ne uci to se radja)

(уторак, 25. јун 2019, 07:47) - anonymous [нерегистровани]

Sta

Kaze Milo na ovo? Bilo bi interesantno koji su njegovi izgovori na ove njegove lazi. Pa zar on nije presednik jedne zemlje i toliko laze pravoslavan narod.

(уторак, 25. јун 2019, 07:40) - anonymous [нерегистровани]

Нема места радовању, нарочито опуштању...

...са тим антисрбским злом! Очигледно је да имају "нечију" снажну подршку у својим активностима, бојим се да следе нове, опасне провокације против србског народа, државе и цркве!

(уторак, 25. јун 2019, 07:17) - anonymous [нерегистровани]

Pa da

Dok god Crkva bude uticala na državu, od ove naše države nema ništa, a kako stoje stvari, Crkva će se baviti sve više i više politikom, biće ih sve više i više u školama, a sa druge strane će ih sve manje i manje zanimati običan vernik ili kako ko dolazi u crkvu i šta popovi smeju a šta ne raditi.