Ведрана Рудан: Срби су Срби и точка! Не тачка!

Хрватска књижевница Ведрана Рудан оштро је у колумни на свом сајту осудила недавни напад на сезонске раднике на Брачу, међу којима је било и Срба.

Обраћајући се пребијеним Србима са "драги ваши", Ведрана Рудан наводи да, како каже, "патетични моји" наглашавају да су у питању били "наши Срби", Срби из Хрватске, и пита се: "Као да 'наши Срби' нису Срби?".

"Срби су Срби и точка! Не тачка!", истиче Ведрана Рудан.

Србима поручује да науче нешто о, како наводи, лијепој нашој, и каже да је Хрватска земља стараца и криминалаца.

"Оно мало младих и паметних што је остало, ту је јер није још продало очевину, а чекају и крај школске године. Ми старци немамо куда, а и никад нам боље није било. Дечко у седамдесет и петој може бирати у којем ће маркету сести за касу и зарадити 100 евра за само месец дана. Па ви видите, Срби и Српкиње", пише Ведрана Рудан у колумни.

Наводи да у Хрватској политичари, попови и, како каже, остали бизнисмени време крате крадући, а да га народ крати млатећи – и то Србе.

Додаје да "неће ваљда да млате псе", јер животиње не смеју да се злостављају.

"Кад у Хрватској удавиш пса, медији су на ногама, не гине ти робија", наводи она и истиче да се ништа неће догодити ономе ко у Хрватској удави, где Рудан ставља три тачке и додаје: "биће и тога".

"Не сме се судити никоме ко се забавља у складу са политиком земље у којој живи", каже хрватска књижевница и поставља питање "бившој браћи како то не разумеју".

"Од рата с вама прошло је 100 година, а нама ране крваре к'о да се све јуче догодило. Такви смо вам ми Хрвати", наводи Ведрана Рудан и својим препознатљивим речником објашњава да нису битни ни слобода, правда, хлеб, школство, судство, здравство.

"Нама Хрватима мало треба. Србе нам дајте! Врбе нам дајте", истиче Ведрана Рудан и саветује Србима да се, ако им је "глава на рамену мила", држе даље од, како каже, лијепе наше.

Она пита Србе да ли су икада чули или прочитали да су 1943. у Америци организовани одласци Жидова на рад у Немачку и одговара да нису.

Зато поставља и питање зашто онда Срби траже посао у Хрватској.

број коментара 25 Пошаљи коментар
(недеља, 16. јун 2019, 12:56) - anonymous sasa [нерегистровани]

Toplo hladno

Uvek kada se desi kao sada ubistvo Srbina i napadi na Srbe oni onda izbace nekog kao glas razuma a mi se palimo na takve "branioce" Srba koji su samo u funkciji bacanja prašine u oči nama i evropi. Zašto nema takvih glasova pre napada i kontinuirano kao kod nas!.

(недеља, 16. јун 2019, 11:36) - anonymous [нерегистровани]

e...

lepo zena kaze...sta tamo radite mili narode, da li ste pri zdravoj svesti, ako si mogao otici raditi u tu Hrvatsku onda bolje idi negde u EU, sta ce te tu ljudi moji, to vazi i za one sto idu na odmore...

(недеља, 16. јун 2019, 09:41) - anonymous [нерегистровани]

Cestitam ovoj zeni na hrabrosti !

Izreci ovako nesto - istinu o narodu kojem pripada i pri tom zivjeti u tome narodu zaista je velika hrabrost.

(недеља, 16. јун 2019, 04:43) - anonymous [нерегистровани]

Pazljivo citati

Ima u njenim kolumnama i komentarima svega po malo.

(субота, 15. јун 2019, 23:10) - 1989. i - kraj! [нерегистровани]

Bilo je lepo dok je trajalo!

Ne vraćaj se nikad tamo,gde ti je bilo lepo!-Uvek će se naći bar jedan ko će ti pokvariti odmor!

(субота, 15. јун 2019, 22:54) - anonymous [нерегистровани]

Ova žena

je bolje da nikoga ne brani.
Jer "zaštita" Srba iz njezinih usta zvuči gore od proklinjanja.
Ona mrzi sve što živi i hrani se samo pokvarenom hranom.
Hrvate mrzi više samo zato što ih oko nje ima više.
Ti, međutim nije nikakav dokaz empatije prema Srbima.

(субота, 15. јун 2019, 22:44) - anonymous [нерегистровани]

V.Rudan:"Srbi su Srbi".........

U tome i jeste problem,g-djo Rudan, sto svi Srbi nisu isti Srbi,sto svi Srbi nisu samo pravoslavci,nego su Srbi i Hrvati i Muslimani,a pravoslavci postali muslimani i katolici pa se stvorio tesko odbojni i neizljecivi kompleks nize vrijednosti koji im nece nestati dok posljednji Srbin zivi na planeti Zemlji.I to svi Srbi pravoslavci moraju znati i izbjegavati i zaobilaziti u sirokom luku tu opasnu bivsu bracu gdje god mogu.
I to je to,svaka druga prica je suvisna jer moju tvrdnju potvrdjuju DNK analize koje nisu radjene u Beogradu nego u Zagrebu.

(субота, 15. јун 2019, 22:43) - Тома-Трстеник [нерегистровани]

Точка а не Тачка!!!

А шта ћемо са зарезом 'оћемо ли
га задржати и на њему пролајати?
Или ће мо се врнути(вратити) на
Драгу Запету? Извињамам се нисам
мислио на (запету пушку већ на
интерпункцију).

(субота, 15. јун 2019, 22:30) - anonymous [нерегистровани]

Mi Srbi i Hrvati.

Imamo isti Problem a to je da jako malo i pogresno znamo o Samim sebima ,Istina je namerno skrivana i manipulisana i to tek sada znamo i zasto ,,zavadi pa vladaj,, znam da ,,obicna Raja,,nijednog Naroda nebi digla Ruku na drugog Sem ako se pojave Sve moguce i nepobedive Vodje e tu vec nastaje Problem kao sto znamo i kojeg smo imali ,i na kraju nama za utehu nismo jedini te sudbine svi narodi sveta su podlozni Manipulaciji npr,Nemacka dva S.Rata ,Japan Dr,S,r, Napoleon Dobrastrana ,,I.t.d..kad jednom Srbi i Hrvati budu saznali ko su i to prihvatili tek ce tada postovati jedne druge i reci izvinite isti smo .

(субота, 15. јун 2019, 21:56) - anonymous [нерегистровани]

Srbija i mir

Tocka ili tacka, ima li kakve veze? Znaci isto.