Аваз: Триста особа из БиХ чека изручење из Сирије

На подручју Сирије тренутно борави око три стотине особа пореклом из Босне и Херцеговине, а од којих су две трећина деца, објавио је сарајевски "Дневни аваз" позивајући се на неименоване изворе из различитих институција босанскохерцеговачке власти.

У заробљеничким логорима у Сирији налази се најмање 50 мушкараца који су се борили у исламистичким терористичким организацијама и исто толико жена, а наводи се да власти у БиХ и безбедносне агенције имају те информације.

Раније се нагађало да је у Сирији и осамдесеторо деце чији су родитељи из БиХ, али је према тренутној процени њихов број знатно већи и износи чак 200.

Власти у БиХ све су мање спремне да преузму одговорност за повратак жена чији су мужеви погинули ратујући у Сирији и Ираку, као и њихове деце, тврди сарајевски лист.

"Савет министара требало је још прошле године да формира координационо тело које би се бавило проблемом повратка жена и деце из Сирије пореклом из БиХ, али до сада то није учињено", наводи неименовани извор и додаје да ће цео процес повратка у земљу успорити управо велики број деце рођених протеклих година у Сирији, чија су оба или један родитељ пореклом из БиХ.

Наводно нема сагласности да се мајке и деца врате из Сирије у БиХ, чак и у случају да жене буду процесуиране пред тамошњим правосуђем, наводи Аваз.

У БиХ је у априлу враћен држављанин те земље Ибро Чуфуровић, који је ратовао у Сирији и Ираку где је био заробљен, а изручење је обављено у договору с владом САД.

Чуфуровић сада у притвору чека суђење за тероризам, а исти поступак следи и за Армина Чурта, још једног бившег припадника Исламске државе чије је изручење договорено, преноси Хина.

"Зар је битнији тај борац Исламске државе што су га вратили у БиХ, од жена и деце који свакодневно пате по камповима у Сирији. Бојим се да још дуго неће доћи својим кућама. У питању су десетине жена, а не једна", изјавила је Алема Доламић из Тешња која се дуго бориза повратак своје сестре из Сирије.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 24. мај 2019, 21:08) - anonymous [нерегистровани]

Najboje

Mogli bi da ih posalju u Saudi Arabiju.