Пендаровски потписао законе које је Иванов одбио

Председник Северне Македоније, Стево Пендаровски, потписао је указе о ступању на снагу 21 закона, које је одбио да потпише бивши председник Ђорђе Иванов, од ступања на снагу Преспанског споразума.

Иванов је одбио да потпише и Закон о језицима, након првог и другог усвајања у парламенту, а којим је албански језик уведен као други службени језик на целој територији те државе, уз образложење да је то супротно македонском Уставу, пренео је портал Плусинфо.

Иванов је окончао свој мандат 12. маја, а његов наследник Пендаровски сматра да су заостали закони и њихова будућа имплементација од виталног интереса за грађане Северне Македоније. 

Нови шеф македонске државе је потписао указе о ступању на снагу, између осталог, и Закона о изменама Закона о оперативно-техничкој агенцији, који се односи на финансирање и рад македонских безбедносних служби, Закон о Централном регистру становништва, Закон о изменама и допунама Закона о финансијској подршци инвестицијама. . . 

Измене Закона о оперативно-техничкој агенцији односе се на начин финансирања и допринеће професионализацији безбедносних структура. 

Измене и допуне Закона о оперативно-техничкој агенцији односе се на део средстава и допринеће професионализацији служби сигурности. Оснивање ОТА је резултат Плана за имплементацију препорука Групе виших стручњака за системска питања владавине права у вези са праћењем комуникација.

Применом Закона о Централном регистру становништва, утврђује се јединствен начин вођења појединачних база података на основу утврђених стандарда и процедура.

Закон о изменама и допунама Закона о финансијској подршци инвестицијама побољшава економски развој поверења. Нови закон увелико олакшава процедуре, али ће такође повећати број компанија које се могу пријавити и добити државну подршку за развој бизниса.

Изменама Закона о спорту предвиђено је ослобађање од пореза за националне спортске федерације, спортске клубове, активне спортисте из олимпијских и не-олимпијских спортова, као и друга правна лица која имају одлуку о обављању спортских активности. То ће осигурати значајна средства за подршку спорту и спортистима.

Закон о стажирању помоћи ће незапосленим лицима као и послодавцима да остваре своје циљеве - запошљавањем одговарајућег особља кроз обуку током практичног рада. 

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 22. мај 2019, 07:36) - anonymous [нерегистровани]

Oho

Zato su ga i postavili za predsednika,da potpiše sve šta treba. Dušan