Црна Гора, војник који одбије учешће у НАТО мисији губи службу

Посланици црногорске скупштине расправљају о изменама и допунама Закона о Војсци. Министар одбране Предраг Бошковић каже да су разлози за доношење Измена закона усаглашавање са стратегијским документима, прописивање службе у резервном саставу војске, војна обавеза, као и измене послова Генералштаба.

Предраг Бошковић наводи да се Предлогом закона прописује да се резервни састав Војске састоји из уговорне и стратегијске резерве.

"Уговор сачињавају војни обвезници који су на основу интерног огласа са Министарством одбране закључили уговор о служби резервног састава војске. Бројну величину резерве одређује Влада", појаснио је Бошковић.

Додаје и да значајан део надлежности прелази са министра у руке начелника Генералштаба.

Прописана је нова заклетва за војнике и нови задаци по уласку у НАТО.

Лица у војсци имају обавезу и да бране остале чланице НАТО-а.

Измене закона предвиђају и промене услова за престанак војне службе.

Према закону, службеном лицу у Војсци престаће служба уколико одбије учешће у НАТО мисији у иностранству.

Професионалном војном лицу престаје служба у Војсци ако не ступи на дужност формацијског места на које је постављено, одбије учешће у међународним снагама у иностранству у које је упућен и уколико не заврши обуку за самостално вршење дужности свог формацијског места.

Војска: део традиције

Посланица ДПС-а Марта Шћепановић рекла је да се Изменама закона на свеобухватан начин уређује резервни састав Војске Црне Горе, као и да се стварају бољи услови за јачање Војске.

"Овдје је важно напоменути да ће резервни састав дјеловати у свим ситуацијама које подразумијевају и ванредне ситуације попут оних о заштити и спасавању", казала је Шћепановићева.

За ДФ је Војска Црне Горе, како кажу, много више од војне формације. Она је, наводе, традиције Црне Горе.

"Овдје сада уводимо обавезност да свако војно лице у Црној Гори мора под пријетњом отказа учествовати у ратним, војним операцијама које не прописује Скупштина, већ прописује штаб НАТО пакта. Да ли треба да допустимо да наши момци постану топовско месо за остваривање интереса глобалног свјетског банкарског фашизма?", питао је посланик ДФ-а Небојша Медојевић.

Медојевић је нагласио да је то опасан преседан.

Посланик ХГИ-а Андријан Вуксановић навео је да је сасвим легитимно и легално бранити се од оних који вас нападају.

Посланик ДПС-а Предраг Секулић објаснио је да је чланом 31 прописана нова обавеза лица у ВЦГ да учествују у одбрани држава савезница у смислу члана 5 Северноатлантског уговора.

"Нема ријечи о томе да било ко може натјерати било кога да напада", рекао је Секулић и додао да НАТО у региону, у овом времену, не би требало да има негативан предзнак.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(петак, 17. мај 2019, 20:39) - anonymous [нерегистровани]

@E sad...

Pa jel su tu kod vas u Evropi ili otisli za Crnu Goru? Ne mogu da budu na dva mesta istovremeno. Odakle vi znate kako je njima u Crnoj Gori? Pa pogledajte koliki protesti idu i koliko se bune sto se prava Srba krse tamo.

(петак, 17. мај 2019, 10:29) - anonymous [нерегистровани]

...

Znači,Via Iran...

(петак, 17. мај 2019, 09:23) - anonymous [нерегистровани]

e sad...

ajde prekinite vise to sam tim "mi smo bratski narod" muka mi je vise od toga, nikakvi mi bratski narod nismo niti smo ikad bili...vidim da je to sve foliranje, sluso sam neke ovde u Evropi crnogorce koji kako kazu su veliki Srbi i ta njihova plemena a sad su ti neki otisli u Crnu Goru i prija im rezim Mila, tamo vise nisu srpska plemena...transformersi...

(петак, 17. мај 2019, 08:55) - anonymous [нерегистровани]

Re: istine radi

Makedonci su na referendumu glasali ZA. Diskusija je nastala posto je odziv bio mali pa se tumaci da oni koji nisu izasli bili protiv. A tako pausalno nemoze da se racuna. Ja isto nisam glasao jer sam bio van zemlje a bio sam isto ZA.
Pozdrav od srbina iz SMK.

(четвртак, 16. мај 2019, 19:40) - anonymous [нерегистровани]

@Istine radi

U Crnoj Gori nije ni bilo referenduma, jer je po svim anketama velika vecina stanovnistva bila protiv ulaska u NATO, pa je vlast odlucila da ga ne bude pod izgovorom da "narod nije dovoljno politicki zreo da donese takvu odluku".

(четвртак, 16. мај 2019, 19:38) - Александар [нерегистровани]

Teško

ће му пасти.

(четвртак, 16. мај 2019, 19:05) - anonymous [нерегистровани]

Sloboda

Zivela slobodna crna gora gde njeni stanovnici odlucuju samostalno gde i kada ce ucestvovati.

(четвртак, 16. мај 2019, 18:53) - anonymous [нерегистровани]

Sad ce Crnogorci na rusku granicu...

Hrvatska vojska se vec nalazi na ruskoj granici i to nije iznenadjenje jer su vec bili cak pod Moskovom i na Staljingradu,ali da crnogorska vojska prvi put u istoriji i to u NATO formaciji dodje na rusku granicu je prava katastrofa za narod Crne Gore.Dakle,vojska Crne Gore ce se naci u antiruskoj i antisrpskoj koaliciji sto niko nikada nije mogao ni pomisliti a kamoli povjerovati.E,pa srecno vi bilo,braco Crnogorci.

(четвртак, 16. мај 2019, 18:35) - anonymous [нерегистровани]

Istine radi

Makedonci su glasali na referendumu prosle godine protiv ulaska Republike Makedonije u nato , protiv promena imena i protiv ulaska u eu.
A to sto je nato visoko ,,demokratska " institucija i sto ,,postuje" rezultat Makedonskog referenduma je druga prica

(четвртак, 16. мај 2019, 17:34) - Zare 1 [нерегистровани]

Tražili ste , dobili ste..

Kad negde zagusti na nato frontu u prve redove će da šalju crnogorce, albance, makedonce itd... Tražili ste , dobili ste...