Подгорица, парламент одбио да расправља о последицама НАТО бомбардовања

Црногорски парламент није уврстио у дневни ред предлог Посебног клуба посланика о образовању одбора за испитивање последица НАТО бомбардовања 1999. године на здравље грађана Црне Горе.

Као разлог за одбијање наводи се да до сада није спроведено ниједно испитивање које би потврдило или оповргло сумње да бомбардовање оставило негативне последице на здравље грађана Црне Горе, преноси РТЦГ.

Против је гласало 26 посланика, за је било 14, а уздржано 12.

Председник Посебног клуба посланика, Александар Дамјановић рекао је раније да и 20 година након НАТО ваздушних напада постоје дилеме везане за утицај бомбардовања на здравље становништва.

Навео је да су то испитале и неке НАТО државе, попут Италије која је формирала парламентарну комисију да би утврдила последице НАТО бомбардовања на војнике који су учествовали у операцијама.

"С обзиром да је Црна Гора бомбардована на више локација и осиромашеним уранијом, а имајући у виду чињенице о порасту броја болести карцинома у задњих 20 година, сматрамо да има потребе да се привремени одбор позабави овом проблематиком и отклони дилеме", истакао је Дамјановић.

Указао је да је један од мотива за предлагање формирања одбора био апел јавности за формирање независне комисије за утврђивање поседица НАТО бомбардовања, који је потписало више од 200 интелектуалаца и учесника јавног живота из Црне Горе, на иницијативу покрета "Не у рат, не у НАТО".

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 16. мај 2019, 21:20) - anonymous [нерегистровани]

Parlament, odbio?

Jadan ti je taj Parlament. Jos ce izglasati da je narod molio NATO da ih bombarduju! Prodane duse.